Af - 09/12-13 17:52; Opdateret: 09/12-13 18:19

Pas på: Bodil kan give dig svampPas på: Bodil kan give dig svamp

Følgeskader af Bodils hærgen - eksempelvis skimmelsvamp - bliver ikke dækket af Stormrådet, som tirsdag afgør, om der er erstatning på vej til ofre for de voldsomme oversvømmelser i blandt andet Frederikssund.

storybild

Bodil har givet mange akutte skader. Nu handler det om at undgå alvorlige fælgeskader som for eksempel skimmelsvamp, der kan gøre en bolig ubeboelig. (Billede: polfoto/arkiv)

Tjek, tjek og dobbelttjek, om skadebekæmpelsesfirmaet kommer ind i alle kringelkroge, hvis dit hus eller sommerhus blev ramt af Bodils hærgen.

Disse boligejere får erstatning: Svar på tirsdag
Disse boligejere får erstatning: Svar på tirsdag

Tirsdag afgør Stormrådet, om der var tale en stormflod, som vil give ejere af oversvømmede boliger ret til erstatning for de voldsomme skader, der blandt andet ramte Frederikssund, da Roskilde Fjord trængte ind i bykernen.

Men Stormrådet dækker kun akutte skader; ikke følgeskader som for eksempel skimmelsvamp, der typisk vil vise sig tre-seks uger efter oversvømmelsen.

Jubel: Bodil var milliarder værd
Jubel: Bodil var milliarder værd

Og selv om man har haft affugtning på, vil skimmelsvampen kunne vokse frem bag gipsvægge eller under gulvbelægninger. Det er derfor helt afgørende, at skadebekæmpelsesfirmaet gør sit arbejde ordentligt.

- Det er meget nærliggende at tro, at når man har ryddet op og fået tørret rummet, så har man gjort det, der skal gøres. Men et er, at man får tørret bygningen - men man skal være opmærksom på, at der er stor risiko for vækst af skimmelsvamp efter en oversvømmelse, siger teamleder Kathrine Birkemark Olesen fra Teknologisk Institut.

Havne skadet for millioner: Forsikring dækker ikke
Havne skadet for millioner: Forsikring dækker ikke

Skimmelsvamp kan for eksempel opstå, hvis der er trængt fugt ind bag gips- eller spånplader, bag tapet eller ind under gulvbelægninger. Her vil affugtning og ventilation ifølge Kathrine Birkemark Olesen kun have en yderst begrænset effekt.

Derfor skal man sikre, at bygningen er tørret effektivt, og det kræver, at skadebebæmpelsesfirmaet fjerner gipsplader, isolering, væv, filt, linoleum og lignede, der har været i berøring med vand.

Hvis skadebekæmpelsesfirmaet, som forsikringsselskabet rekvirerer til opgaven, sjusker eller overser opfugtede bygningsdele, har stormflodsofrene ifølge Torben Weis Garne, medlem af Stormrådet og underdirektør i Forsikring & Pension, dog en god sag.

Dansk kendispar hårdt ramt af Bodil
Dansk kendispar hårdt ramt af Bodil

- Langt de fleste skader bliver udbedret, som de skal. Men skulle der i et sjældent tilfælde opstå skimmel, fordi et skadebekæmpelsesfirma ikke har gjort sit arbejde godt nok, vil stormflodsofrets forsikringsselskab eller Stormrådet også dække en efterfølgende skimmelskade, siger Torben Weis Garne.

Vil forsikringsselskabet ikke anerkende, at det er den mangelfulde skadesudbedring, der er direkte årsag til skimmelangrebet, kan stormflodsofret indklage afgørelsen til Ankenævnet for Forsikring eller gå til domstolene, oplyser Torben Weis Garne.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen i retten: Derfor rejste...
bt.dk
Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Udfordrer Magnussen: Nu er hans...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx