20/05-14 06:52

En skoletræt lærer koster 1,5 millionEn skoletræt lærer koster 1,5 million

Mange ældre lærere foretrækker lukrativ pension frem for jobbet. Politikerne bærer skylden, mener lektor.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

Ældre lærere går på pension før tid på grund af skolereformen, og det kommer til at koste samfundet dyrt, skriver Avisen.dk.

En 60-årig tjenestemandsansat lærer, der går på efterløn, kan nå at hæve omkring 1,5 million kroner, inden hun når pensionsalderen på 65 år.

For de ældre folkeskolelærere er stort set alle tjenestemænd og sidder med meget lukrative pensionsordninger. Derfor er det mere fristende for dem at gå.

Børn mister evnen til at lege med lego: iPad ødelægger motorik
Børn mister evnen til at lege med lego: iPad ødelægger motorik

En 62-årig tjenestemand kan dermed gå hjem og hæve op til 324.000 kroner i tjenestemandspension og efterløn, indtil han fylder 65 år.

Går han allerede som 60-årig, kan det udløse 295.000 kroner årligt i fem år.

Men det er prisen for det sidste halvandet års angreb mod lærerne, mener Lejf Moos, lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet.

- Politikerne har gjort det på en måde, der er torskedum. Indgrebet er et gevaldigt hug mod lærernes hidtidige selvstændighed parret med en større omlægning af skolen, der kræver deres engagement for at lykkes, siger Lejf Moos til Avisen.dk.

Københavnske lærere har det skidt
Københavnske lærere har det skidt

Han mener, at samtlige større omlægninger af folkeskolen gennem tiderne har fået flere ældre lærere til at trække sig før tid, fordi de ikke magtede at sætte sig ind i mere.

Denne gang har lærerne også være lockoutet fra deres arbejdsplads en måned uden løn, og et flertal i Folketinget har påtvunget dem en ny arbejdstidsaftale.

Skolelærer fodrede elever med sædsmåkager
Skolelærer fodrede elever med sædsmåkager

Avisen.dk's rundringning til mere end 10 lærerkredse rundt om i landet viser, at man alle steder oplever stor interesse for at gå tidligere på pension.

Lærerne får trukket 10 procent fra deres livslange tjenestemandspension, hvis de går som 60-årige. Går de som 62-årige, koster det fire procent.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter massiv kritik i pokalkamp: Nu...
bt.dk
Kæmpebøde til køreskole: Over 1800...
bt.dk
Medie: Her blev Avicii fundet død
bt.dk
Gunnvør Virgarsdóttir mistede sin mor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx