Af Trina Nielsen - 14/03-18 22:32

Studerende misser gylden jobmulighed: Laver én generel fejlStuderende misser gylden jobmulighed: Laver én generel fejl

Uni-studerende, der starter med jobsøgningen for sent, har højere risiko for at ende som langtidsledige, viser ny undersøgelse

storybild

Som studerende kan det kan være fristende og ikke mindst tiltrængt at tage en slapper, efter man har siddet og svedt tran over sit speciale. I 2017 startede hver femte dimittend først med jobsøgningen, når de var ved at være færdige med uddannelsen.

Men det kan være for sent, viser en ny undersøgelse foretaget af CA Karrierepartner og a-kasse blandt 2.137 dimittender i job. Blandt de, der startede med at søge inden specialeskrivningen, har 58 procent helt undgået ledighed. Det tal er blot 18 procent fra dem, der har søgt efter aflevering.

Maibritt Jensen, der er karrierevejleder ved Det Samfundsfaglige Fakultet på Københavns Universitet, mener, det er klart, at jo hurtigere man kommer i gang, jo hurtigere kommer man også i arbejde.

»Der er mange, der bliver færdige på samme tid, så man får lidt et forspring, når man starter tidligere,« siger hun.

Hun fortæller, at mange studerende gerne vil fokusere på at skrive et godt speciale og derfor ikke kan overskue at skulle søge job ved siden af.

»I min vejledning presser jeg ikke nogen til at søge job. Men jeg kan fortælle dem, at hvis de har brug for en pause fra specialet, så kan de bruge tiden på at afsøge muligheder og optimere deres CV,« siger hun og fastslår, at jobsøgning kan indebære meget andet end at skrive en jobansøgning.

Chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Mie Dalsgaard Pihl har gennem adskillige analyser undersøgt, hvad der har betydning for, om man får job, når man er færdiguddannet:

»Det, man kan se, betyder allermest, er, om man har haft et studiejob. Det betyder mere end karaktererne, og hvor hurtig du er. Så hvis jeg skulle komme med et råd til de studerende, er det simpelthen at få et studiejob,« siger hun.

Hvad du læser, kan ligeledes have stor betydning for dine jobmuligheder, siger hun og nævner ingeniørfaget som eksempel:

»Det kan forklare noget, i og med der er flere job til dem, end der kan være for andre uddannelser.«

»Jeg kan godt forstå, at man godt vil koncentrere sig om specialet og sikre sig nogle gode karakterer. Men når 6 ud af 10 studerende for længst er gået i gang med at søge job et halvt år eller flere måneder før uddannelsens afslutning, så er du alvorligt bagud op point, hvis du venter til specialet er skrevet færdigt«- Lars Ulrik Jeppesen, karriererådgiver i CA, i undersøgelsen

Karrierevejlederens råd:

Maibritt Jensen, karrierevejleder, Det Samfundsfaglige Fakultet, Københavns Universitet

  • “Brug LinkedIn aktivt. Der har de en ret god søgefunktion, hvor man kan blive klogere på sine jobmuligheder: “Alumni”. Her kan man gå ind og filtrere sin søgning og for eksempel skrive Cand.scient.pol for at se en masse statskundskabere, og hvor de arbejder henne.”
  • “Sørg for, at du har et godt CV og er i stand til at skrive en god og målrettet ansøgning. Mange skriver deres ansøgning som en lille fortælling om dem selv uden at forholde sig til, hvad de kan bidrage med.”
  • “Aftal kaffemøder. Her har du som studerende mulighed for at se arbejdspladsen, og de har mulighed for at se dig an. På den måde kan begge se, om der et match.”
  • “Find en mentor. Man behøver ikke altid benytte sig af de tilbud, der er. Der er flere studerende, der selv går ud og finder en mentor - en ude fra arbejdsmarkedet, som de mødes med tre gange i løbet af et halvt år. Her kan de få sparring på mange punkter.”

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Voldsom brand raserede i europæisk...
bt.dk
Her er BT's karakterer efter 1-0...
bt.dk
Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Se billedet: Mand købte fotografi på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx