Af Ritzau - 25/04-17 09:44; Opdateret: 25/04-17 10:04

Enden på gratis entre koster museer et fald i besøgendeEnden på gratis entre koster museer et fald i besøgende

Det har betydet faldende besøgstal, efter at nogle statslige museer har genindført entre.

storybild

Kronborg Slot i Helsingør blev i 2016 lagt under Nationalmuseet. Det kan formentligt have påvirket, at det samlede antal besøgende på de statslige museer steg sidste år. (Billede: Free/Colourbox)

Efter ti år med gratis entré på nogle af de mest besøgte statslige museer kostede det fra sommeren 2016 igen penge at se kunstværker og nationale klenodier på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst.

Og det har betydet et markant fald i besøgstallet, viser tal fra Danmarks Statistik.

De besøgssteder som genindførte entrébetaling oplevede et fald i besøgstallet på 26 procent, mens de besøgssteder, som ikke havde ændret betaling, oplevede en fremgang i besøgstallet på 35 procent.

Samlet set har der været en stigning i besøgstallet på de statslige museer fra 2015 til 2016, hvor tallet er gået fra 2,1 millioner til 2,5 millioner.

Men stigningen skyldes dog primært, at Kronborg og Christiansborg museer fra og med 2016 hører under Nationalmuseet. Derfor tæller de med i statistikken for statslige museer.

Ser man derimod på de museer, der hørte under statslige museer både i 2015 og 2016, er besøgstallet faldet med 10 procent sidste år.

Det var besparelser på to procent årligt de kommende fire år, der sidste år fik Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst til at sende et fælles brev til daværende kulturminister Bertel Haarder (V).

Her bad de om lov til at genindføre entrébetaling for voksne.

I dag koster det mellem 50 kroner og 75 kroner at besøge Nationalmuseet, mens det koster 110 kroner at komme ind på Statens Museum for Kunst.

Ud over Statens Museum for Kunst findes der to andre statslige kunstmuseer, Ordrupgaardsamlingen og Den Hirschsprungske Samling.

Mens der ud over Nationalmuseet finders to statslige kulturhistoriske museer, Dansk Landbrugsmuseum og Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jakobs lille datter blev født for...
bt.dk
Soldat faldt om før prins Henriks...
bt.dk
Efter rygter om affære med Løkke: Nu...
bt.dk
OL-atlet kan næsten ingenting: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx