06/08-15 22:54

Svært overvægtige hunde vakler ind til dyrlægenSvært overvægtige hunde vakler ind til dyrlægen

De har hjerteproblemer og slidgigt. De danske kæledyr får for meget mad og ender med at blive svært overvægtige, lyder det fra de danske dyrlæger.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

Slidgigt i knæ og hofter, hjerteproblemer og diabetes breder sig blandt hundene i den vestlige verden - også kattene er godt med, skriver Politiken fredag. Problemet er overvægt, akkurat som hos mange af ejerne, og hovedårsagerne er de samme:

Dyrene får for meget mad og bevæger sig for lidt. I USA har det ført til, at mindst 30-40 procent af alle hunde og katte er overvægtige eller direkte fede, og blandt danske kæledyr står det ikke bedre til, siger Den Danske Dyrlægeforening.

Den videnskabelige sammenslutning American Society of Animal Science har netop holdt et større møde om problemet, og der er akut behov for at oplyse hunde- og katteejere om, hvad og hvor meget deres dyr egentlig har brug for at spise. Det var hovedpointen, da dyreernæringseksperten professor Kelly Swanson fra University of Illinois ridsede den sørgelige situation op.

- Og hun har helt ret, der er virkelig behov for større opmærksomhed på, hvordan vi fodrer vores hunde og katte, siger Niels Filtenborg-Barnkob til Politiken.

TV: Nuttet trend kan være livsfarligt for dit kæledyr
TV: Nuttet trend kan være livsfarligt for dit kæledyr

Han er dyrlæge og har gennem de seneste 20 år drevet Dyreklinikken Viby-Sjælland, hvor han hver dag konstaterer fedmerelaterede problemer hos hunde og katte. Det er også et emne, han jævnligt debatterer med de andre medlemmer af Den Danske Dyrlægeforenings Sektion vedrørende hund, kat og andre smådyr.

- En del af problemet har efter min opfattelse at gøre med en udbredt disneyficering af kæledyrene - det, der også hedder antropomorfisme, altså at tillægge dyr menneskelige træk og egenskaber, de slet ikke har, siger Niels Filtenborg-Barnkob:

- Rent følelsesmæssigt knytter mange mennesker sig enormt stærkt til deres kæledyr, og når børnene flytter hjemmefra, overtager kæledyrene i nogle tilfælde nærmest børnenes plads i barndomshjemmet. Og lige præcis derfor kan det gå galt, så man i en form for misforstået godhed kontinuerligt giver dyret forskellige former for mad.

Dette kram reddede Kala og Keiras liv
Dette kram reddede Kala og Keiras liv

De danske dyrlæger fører ikke statistik over overvægt og fedme blandt hunde og katte. Men en forekomst på 30-40 procent som i USA er på ingen måde ude i hampen, understreger Niels Filtenborg-Barnkob over for Politiken:

- Jeg vil faktisk sige, at overvægtsprocenten herhjemme begynder at nærme sig de 50. Det står værst til hos hundene, fordi de kun får den motion, deres ejere mener, at de skal have. Mange katte strejfer omkring og får på den måde brændt en masse energi af, men hos de kastrerede stuekatte er den gal. Man skal være meget opmærksom på fodermængden, når man lader sin kat kastrere eller sterilisere - den tager på i vægt, fordi man går ind og piller ved hormonbalancen.

LÆS OGSÅ: Danskerne vil ikke betale for at få deres kæledyr passet i sommerferien

LÆS OGSÅ: Busted: Sådan brugte han katte til at smugle heroin

LÆS OGSÅ: Nu kan du blive begravet med din hund

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx