Af Lars Sejr - 16/05-15 17:47

Ekspert: Jacob Jensen var et højdepunkt i dansk designEkspert: Jacob Jensen var et højdepunkt i dansk design

Fredag døde et af ikonerne i dansk design. Jacob Jensen var med til at gøre dansk design kendt i verden.

storybild

Manden bag Margrethe-skålen og adskillige B&O-produkter døde fredag i sit hjem ved Limfjorden. Han blev 89 år. (Billede: Polfoto/arkiv)

Det var et af de helt store ikoner i dansk design, der fredag gik bort.

Jacob Jensen designede den kendte Margrethe-skål, men det var særligt hans arbejde for Bang & Olufsen i 1980'erne og 1990'erne, der gjorde ham til et mangeårigt ikon i dansk design.

Det fortæller fagleder på Kunstakademiets Designskole Tine Kjølsen

- Hans formsprog var meget markant. Det var ikke pyntet, det han lavede, men meget stramt, funktionelt og æstetisk. Produktdesign i sin reneste form, siger hun og fortsætter:

- Hans arbejde for Bang & Olufsen er noget, der står i rigtige mange hjem i dag, som en designklassiker på lige fod med Braun-røremaskinen og andre klassiske, moderne designikoner.

Det danske design-ikon Jacob Jensen er død
Det danske design-ikon Jacob Jensen er død

Med sit enkle og funktionelle formgreb var han med til at videreføre de danske designstile, der blev lagt for dagen i halvtredserne og tresserne og er kendt som Danish Modern.

Jacob Jensens arbejde for Bang & Olufsen var med til at modernisere radio- og tv-designet. Og så gjorde det sit til at gøre dansk design kendt for omverdenen, fortæller Tine Kjølsen.

- Den designmæssige og økonomiske succes, som han får arbejdet Bang & Olufsen frem til i sine velmagtsdage, er ikke bare i Kongeriget Danmark, det er på hele verdensscenen, fortæller hun.

I dag er Jacob Jensen en del af den faste udstilling på det anerkendte Museum of Modern Art i New York (MoMA), og det er helt fortjent, mener Tine Kjølsen.

- Det er jo fornemt, og jeg synes, det er helt rigtigt set. For ser man i bakspejlet, er hans arbejde et af de højdepunkter, der er i dansk og skandinavisk design.

Jacob Jensen sov stille ind fredag i sit hjem i Virksund ved Limfjorden. Han blev 89 år gammel.

Han efterlader sig hustruen Nanna samt fem børn og 10 børnebørn fra to tidligere ægteskaber.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Betjent skulle fortælle mand, at hans...
bt.dk
Tidligere DR-vært skal være far: 'Det...
bt.dk
Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Eriksen og rygterne om Real Madrid og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx