Liberal Alliance: Tænder er lige så vigtige som arme og benLiberal Alliance: Tænder er lige så vigtige som arme og ben

Liberal Alliance mener, at patienter, der får ødelagt deres tænder af for eksempel kemo- og strålebehandling, skal have gratis tandlægehjælp.

storybild

Mariannes tænder cirka et halvt år, efter hun var stoppet med sin kemo- og strålebehandling (Billede: Privatfoto)

Metroxpress kunne tidligere i dag fortælle, at danske patienter, der søger om tilskud til ødelagte tænder efter kemo- og strålebehandling, får afslag på stribe.

Derfor vil sundhedsminister Nick Hækkerup nu forbedre tilskudsordningen, men hvis det står til Liberal Alliance skal patienterne ikke kun spises af med et tilskud.

”Selvfølgelig skal det være gratis. Jeg begriber ikke, hvorfor nogen mener, at det er mindre vigtigt, at en patients tænder falder ud, end det er, hvis benet eller armene begynder at falde af,” siger sundhedsordfører Simon Emil Ammitzbøll.

Kemopatienter snydes for hjælp til ødelagte tænder
Kemopatienter snydes for hjælp til ødelagte tænder

Partiet fremlagde i dag sit sundhedspolitiske udspil, og hvis det står til Liberal Alliance skal patienter ikke fremover stå med bevisbyrden.

Med de nuværende reglerne er det nemlig op til patienten selv at bevise, at tænderne er blevet ødelagt af behandlingen og ikke af dårlig tandhygiejne.

”Syge mennesker skal ikke lide i månedsvis uden tænder i munden og bruge kostbar tid på at vente på deres tandlægebehandling. Det er rent bureaukrati, som lugter, af at man blot vil slippe for at betale,” siger Simon Emil Ammitzbøll.

Kemo smadrer tænderne på hundredvis af kræftpatienter
Kemo smadrer tænderne på hundredvis af kræftpatienter

Hos Kræftens Bekæmpelse er afdelingschef Laila Walther ikke imponeret af Nick Hækkerups krav om 'at forbedre den måde tilskudsordningen administreres på'.

”Jeg er glad for at se, at Nick Hækkerup nu tager fat i problemet. Men en gennemgang af den nuværende tilskudsordning, som han foreslår, er bare ikke godt nok. Det løser nemlig ikke det grundlæggende problem, nemlig at bevisbyrden ligger hos patienterne, og at man først kan få hjælp, når tandproblemerne er opståede og er betydelige,” siger hun.

"Udenlandske eksperter bør kulegrave dansk nyrekræftbehandling"

Ole Hovgaard, ledende overtandlæge på Regionshospitalet Viborg, er helt enig i, at det fremover bør være muligt at få tilskud, før tandproblemerne opstår.

”Loven er i dag sådan indrettet, at der kun er mulighed for tilskud, når skaden er sket. I stedet burde der tilbydes intensiv forebyggelse fra starten. Patienten vil kunne beholde sit smil og samfundet spare penge. At reparere et tandsæt er dyrere end at bevare det sundt,” siger han.

LÆS OGSÅ: Patient: Svært at have tillid til nyrekræftlæger

LÆS OGSÅ: Hver tredje nyrekræftpatient bliver opereret for sent

LÆS OGSÅ: "Jeg stolede for blindt på dansk nyrekræft-behandling"

LÆS OGSÅ: Behandling af nyrekræft: Alle sender aben videre

LÆS OGSÅ: Kræftlæge: Operationer mod reglerne slår patienter ihjel

LÆS OGSÅ: Over 100 liv kunne reddes: Dansk nyrekræft-behandling er i bund

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Beredskabsstyrelsen advarer grill- og...
bt.dk
Dansk koncern på vej i ny stor...
bt.dk
Skærpet mistanke: Populær plastik kan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx