Af - 11/08-16 04:00

Sygehuse finder flere smittet af farlig bakterieSygehuse finder flere smittet af farlig bakterie

Antallet af danskere, der bliver smittet med bakterien Yersinia, der hovedsageligt findes i svinekød er tredoblet fra 191 i 2010 til 540 sidste år. Få procent bliver alvorligt syge

storybild

(Billede: Scanpix)

Da 375 teenagere i august 2015 deltog i et håndboldstævne i Kolding fik flere mad inficeret med bakterien yersinia, der hovedsageligt findes i svinekød, der ikke er gennemstegt.

Et par uger efter fandt man 14 syge fra Midtjylland, hvor tre havde deltaget på stævnet.

- De tre alle havde været til et håndboldstævne i Kolding. Det lykkedes ikke at finde flere smittede, men vi fik at vide at en del havde været syge, så vi er overbeviste om, at der har været et udbrud efter fødevarer, der er serveret der, siger epidemolog Luise Müller fra Statens Serum Institut.

Forskere finder hårdfør bakterie i vandet ud for Rio
Forskere finder hårdfør bakterie i vandet ud for Rio

Fødevarebakterien yersinia var stor i 90’erne og har de seneste år fået et revival, hvor hospitalerne i 2010 fandt 191 syge konstaterede Statens Serum Institut 540 syge i 2015. Allerede et halvt år inde i 2016 har man fundet 462 smittede.

- Ud af til kan det godt se ud som om vi har fået en del flere sager, men det er ikke til at sige, hvor meget der skyldes, at man er blevet bedre til at kontrollere for det. Det ser vi på lige nu. For langt de fleste, der bliver smittet, så giver det et par dage med diarre og kvalme, siger statsepidemolog Kåre Mølbak.

Forskere slår alarm: Superbakterie dukker op i USA
Forskere slår alarm: Superbakterie dukker op i USA

Bakterien kan dog være farlig for ældre og folk med et svagt immunforsvar. Få procent af de, der bliver smittet med bakterien, får sygdommen yersiniosis, der kan give børn flere uger med feber, mavesmerter og blodig diarre. Voksne får typisk mavesmerter i højre side og feber. I ulandet har der været dødsfald.

Salater solgt i Coops butikker kan give diarre og kvalme
Salater solgt i Coops butikker kan give diarre og kvalme

- Yersinia rammer selvfølgelig hårdere, hvis du har været svækket. De fleste andre får en diarre infektion. Enkelte kan så også blive alvorligt syge, siger Luise Müller.


LÆS OGSÅ: Flere smittet med resistent bakterie på fødegang

LÆS OGSÅ: Danmark ramt af epidemi: Særligt børn er ramt

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx