Af Kristian Dam Nygaard - 24/12-17 08:33

Så mange gange skal du rundt om juletræet for at forbrænde julemadenSå mange gange skal du rundt om juletræet for at forbrænde julemaden

Du kan godt begynde at få sved på panden. Hvis du vil forbrænde den dejlige julemiddag, skal du rigtig mange gange rundt om juletræet, afslører diætist fra Aarhus Universitetshospital.

Juletræstest

Er du i topform til juleaften? Er du helt sikker?

Du kommer til at blive godt rundtosset rundt om juletræet i år, for du kan ikke nøjes med et enkelt omkvæd og en omgang 'Højt fra træets grønne top', hvis julemiddagen skal ordentlig forbrændes.I disse sundhedsbeviste tider er det som bekendt vigtigt at holde styr på kroppen, og en julemiddag med hele svineriet er som altid noget, der kan slå selv den største julegris ud af balance. Ifølge statistikken har mellem 50 og 100 danskere hver jul kontakt med sundhedsvæsnet på grund af overspisning juleaften.

Det kan vi ikke have.

Så diætist Anne Ravn fra Aarhus Universitetshospital har regnet ud, hvor mange omgange du skal rundt om juletræet, hvis du vil være sikker på at forbrænde den tunge julemiddag.

»Ifølge mine udregninger skal man 3.850 – altså cirka 4.000 gange – rundt om juletræet,« fortæller Anne Ravn og understreger, at beregningen selvfølgelig er lavet med et juleglimt i øjet, og at der er masser forskellige faktorer at tage højde for som for eksempel juletræets størrelse.

»Jeg googlede mig til, at den typiske diameter på et juletræ er to meter. Man står jo cirka en halv meter ud fra træet, og når man ganger med pi (3,14, red.), får man dermed en omkreds på 9,42 meter, som jeg rundede op til 10 - så 100 omgange svarer til én kilometer. Så regnede jeg ud, hvor meget man typisk spiser juleaften af brunede kartofler, sovs, to andelår, rødkål, waldorfsalat, risalamande med kirsebærsovs, vin, portvin og lidt slik. Den mængde kalorier omsatte jeg til, hvor mange kalorier man forbrænder pr. meter, og så endte resultatet med næsten at være en maraton,« fortsætter hun.

Er du stadig sikker på, at du er klar til juleaften?Metroxpress har forsøgt at fortsætte udregningen. Hvor mange gange skal man for eksempel synge B.S. Ingemanns 167 år gamle julesalme-klassiker 'Glade jul', før man har gennemført de 4.000 omgange?

Vi tog det nærmeste juletræ, som står på redaktionens udendørs terasse med lys på. Det er nok lidt bredere end gennemsnittet, men hvis man ser bort fra det, og i stille gang synger 'Glade juls' fire langsommelige vers, når man op på fire omgange. Hurtig hovedregning viser, at man altså skal synge 'Glade jul' omtrent 1.000 gange rundt om juletræet juleaften, hvis man vil forbrænde de mange julemadskalorier.

Og så kan det altså godt være, at julen lige pludselig varer helt til påske alligevel...

Anne Ravn fra Aarhus Universitetshospital præsenterede første gang sin udregning den 13. december i DR's madprogram 'Madmagasinet'. Efterfølgende har hun fået et par kommentarer med på vejen fra venner og kollegaer.

»Jeg omregner tit ting til lavpraktiske ting. Når jeg møder folk, der har set programmet, siger de 'jeg har lige været ude og løbe, for jeg skal jo være i form til den gåtur.«Anne Ravn tilføjer, at der jo også er forskel på tempoet rundt om juletræet.

»Der er børnefamilier, der galoperer rundt til 'Nu er det jul igen', og så er der jo dem, der sidder ned og synger. Mad er kemi, og det har jo forskellig effekt på os alle sammen.«

Udregningen:

Forbrænding:

Vi har taget udgangspunkt i en kvinde på 65 kilo, som indtager 2.500 kalorier i løbet af juleaften. Hun forbrænder cirka 65 kalorier pr. kilometer, så 2.500 kalorier skal divideres med 65 kalorier pr. kilometer. Så får man 38,5 kilometer svarende til 3.850 omgange om juletræet.

Husk, at beregningen skal tages med et juleglimt i øjet - det er bare for sjov.

Har du fået hørt ugens nye afsnit af BTMX-podcasten 'Vi elsker clickbait'? Download det gratis i Itunes eller lyt med her:

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Champions League-chanceorgie! Zidanes...
bt.dk
Stor fødevarekontrol afslører massiv...
bt.dk
Måtte udgå med skrækskade: Her er...
bt.dk
Princess Natascha tordner mod dansk...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx