Af Julie Bülow,Sebastian Kirk - 25/01-18 22:03

Mie fortryder sin sexdebut: 'Han havde en scooter og en Scott-jakke'Mie fortryder sin sexdebut: 'Han havde en scooter og en Scott-jakke'

Kvinder, der havde sex første gang, før de fyldte 17 år, har væsentlig større tendens til at fortryde, viser en undersøgelse, YouGov har lavet for metroxpress.

storybild

En del danske kvinder, der mistede deres mødom, før de var fyldt 17 år, fortryder i dag deres sexdebut. (Billede: Modelfoto/Shutterstock)

Kvinder, der havde sex første gang før, de fyldte 17 år, har væsentlig større tendens til at fortryde, viser en undersøgelse, YouGov har lavet for metroxpress.

20 procent af de kvinder, der havde sexdebut, før de blev sytten, fortryder det. Blandt mændene er det kun 3 procent.

Og når man ser på, hvorfor de unge debutanter fortryder, så svarer knapt tre fjerdedele af kvinderne, at de følte sig mentalt umodne eller for unge til sex. Halvdelen af mændene svarer, at det er fordi, 'jeg var for fuld'.

Marianne Schøler er chefpsykolog hos Ungliv.dk, der behandler og rådgiver unge med alskens problemer. Hun forklarer, at unge - især piger - har det med at sætte store forventninger til, hvordan deres første gang skal fåregå. Og så er det rigtig nemt at blive skuffet efterfølgende.

»Når det er første gang, ved man ikke, hvad man går ind til. Piger kan godt tale det op med veninderne, men virkelighedens verden er sjældent ret pæn. Det gør ondt, og det er klamt, og det er mærkeligt,« siger hun og fortsætter:

»Og hvis man ovenikøbet har været alkoholpåvirket og ikke helt i stand til at forstå, hvad der foregår, så bliver det noget uforklarligt og pinefuldt efterfølgende.«

Hos Sex og Samfunds telefonlinjer, 'Sexlinien' og 'Privatsnak', er det slet ikke sjældent, at børn og unge ringer ind med tvivl omkring den første gang, fortæller daglig leder Jeppe Hald.

»Det er både piger og drenge, der ringer til os, men umiddelbart er pigerne mere i tvivl om, hvornår det er o.k. at have sex, end drengene er. Kvinder og pigers seksualitet ligger stadig under for en norm, som ikke ligestiller kvinder,« siger han.

Han oplever også, at mange - både drenge og piger - tyer til alkohol for at sætte skub i sig selv, når de gerne vil bevæge sig ud over deres egne grænser. Men selv om det kan være o.k. at skubbe sig selv lidt, så kan man med for meget alkohol hurtigt komme til at overskride sine grænser, fordi man ikke mærker dem.

Jeppe Hald har 5 råd til unge, der går og spekulerer over, om de skal have sex.

 • Vid, at du ALTID har lov til at sige nej - uanset hvor meget I har talt om at have sex inden, hvor meget I har flirtet til festen, eller hvor langt I er kommet. Man må gerne fortryde, selv om man har taget tøjet af. Er din partner ikke lydhør, så fjern dig i stedet fra situationen.
 • Du bør have en klar forventning om, at hvis du siger nej, så accepterer din partner det. Piger udsættes ofte for et større pres, og derfor kan det være svært at sige fra. Men det ER i orden at sige nej tak, ikke lige nu.
 • Er du under 15 år, så vil jeg sige, at hvis du er i tvivl, om det er rigtigt for dig, så skal du ikke gøre det. Vent, til du virkelig føler lyst.
 • Lad være med at drikke dig så fuld, at du ikke kan mærke dine egne grænser. Skal du til fest, så tal for eksempel med dine venner om inden, at du synes, ham der er sød, men at du er ikke klar til sex. Så kan de hjælpe dig med at holde øje med, at I ikke er alene i for lang tid og hjælpe dig med, at du ikke overskrider dine egne grænser.
 • Har du haft sex for tidligt og fortrudt, så brug den viden og sig: 'O.k., jeg kom til at overskride min egen grænse - det husker jeg til en anden gang, så jeg ikke kommer til det igen.«

Mie fortryder sin sexdebut: »Han havde en scooter og en Scott-jakke«

Metroxpress har talt med 28-årige 'Mie', som har fortrudt sin første gang. Hun fortæller her sin historie:

»Jeg var 13 og havde lige skiftet skole, fordi jeg ikke havde det godt på min gamle skole. På den nye skole fik jeg hurtigt nogle veninder, som alle havde kærester. En af pigernes kærester havde en ven, som jeg blev dødforelsket i. Han havde en scooter og en scott-jakke, og var bare indbegrebet sexappeal,« forklarer Mie.

»Han var et år ældre og den første dreng, jeg kyssede med. Mine veninder gik i seng sammen med deres kærester, så det synes han også, at vi skulle. Det lå tykt mellem linjerne, at hvis jeg ikke ville have sex med ham, så ville han ikke være kærester. Så jeg gik med til det.«

»Min venindes forældre var ikke hjemme, og de havde et gæsteværelse. Hun havde også sin kæreste på besøg, som hun forsvandt sammen med. Jeg var meget nervøs og prøvede at trække i langdrag, men han sagde alle de rigtige ting: 'Jeg elsker kun dig. Jeg er så vild med dig…' og så tog vi tøjet af.«

»Men det var overhovedet ikke glamourøst som i film. Det gjorde rigtig ondt, så jeg bad ham stoppe. Han var bare slet ikke klar til at tage bukser på igen, så han gokkede den af, og så kom han mig lige i ansigtet. På mit sirligt glattede pandehår.«

»Bagefter ville han ikke være kærester alligevel, for jeg havde ikke gjort det godt nok. Og så besluttede mine veninder, at når jeg havde haft sex med ham, uden vi skulle være kærester, så var jeg billig, og så startede de et rygte om mig.«

»I dag ville jeg ønske, at jeg havde ventet. Jeg var alt for optaget af, at veninderne skulle kunne lide mig, og at han skulle kunne lide mig. Men han var crap, og pigerne var crap, og de fik mig til at føle en hel masse skam. Det luder/madonna-komplex er alt for meget at deale med, når man er 13 og bare vil være populær og have trumpetbukser. Og der er fandme ingen, der er sexgudinder når de er 13 år og går med bøjle. Jeg ville ønske, jeg vidste at jeg er mere værd end bare sex.«

'Mie' er et opdigtet navn. Redaktionen er bekendt med hendes rigtige identitet.


Undersøgelsen

 • 44% af de adspurgte kvinder havde deres seksuelle debut, da de var 16 år eller yngre.
 • 31% af mændene havde deres seksuelle debut, da de var 16 år eller yngre.
 • 49% af kvinderne var 17 år eller ældre, da de havde deres seksuelle debut.
 • 59% af mændene var 17 år eller ældre, da de havde deres seksuelle debut.
 • 20% af kvinderne, der havde deres seksuelle debut, da de var 16 år eller yngre, fortryder.
 • 3% af mændene, der havde deres seksuelle debut, da de var 16 år eller yngre, fortryder.
 • 49% af de mænd, der fortryder deres debut før de fyldte 17 år, siger, det er fordi, de var for fulde.
 • 75% af kvinderne fortryder deres debut før de fyldte 17 år, fordi de føler, at de var for unge og ikke mentalt modne nok.
For de, der fortyder deres seksuelle debut, efter de fyldte 17 år, svarede:

 • 48% af kvinderne, at de ikke var seksuelt tiltrukket af deres partner
 • 44% af kvinderne, at det bare skulle overstås
 • 39% af mændene, at det bare skulle overstås
 • 32% af mændene, at de var for fulde.
Undersøgelsen er baseret på interview med 1.013 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet i perioden 19. til 21. januar 2018. Stikprøven er repræsentativ på køn, alder, geografi, samt stemmeafgivelse ved valget den 18. juni 2015. Den maksimale usikkerhed i undersøgelsen er +/- 3,1% (procentpoint).

LÆS OGSÅ: 20-årig vinder 2,7 milliarder kroner i mega-jackpot: 'Jeg håber at kunne gøre noget godt for verden'

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Optimistisk Tom K: Mine forventninger...
bt.dk
Mand røvede Fakta-butik: Nu søger...
bt.dk
Cecilie Hother afslører sin kur:...
bt.dk
Jens Gaardbo: Mit postnummer får folk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx