Af - 01/11-16 14:33; Opdateret: 02/11-16 09:32

TV: Ægte eventyr i København: Svanefamilie adopterer gåsTV: Ægte eventyr i København: Svanefamilie adopterer gås

Et sandt H. C. Andersen-eventyr udspiller sig lige nu i København. En gås er nemlig blevet adopteret af en svanefamilie.

Mød den søde svanefamilie og gåsen i videoen. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

I Fælledparken i København udspiller der sig lige nu et sandt H. C. Andersen-eventyr. I foråret landede et gåseæg ved en fejl i reden hos en svanefamilie. Ægget udklækkede sammen med svaneungerne, og gåsen blev med det samme adopteret af svanefamilien.

- Det startede for et par måneder siden, hvor vi så to svaneforældre, fire svaneunger og en lille gås. Vi har fulgt familien lige siden og set, hvordan gåsen er en fast del af familien, fortæller Theis Bedsted.

Theis Bedsted og hans kæreste Freja Brix Olsen har ofte gået ture i Fælledparken og holdt øje med familien:

- Gåsen er mere eventyrlysten end svaneungerne. Men der er hele tiden en forælder, der svømmer med den og holder øje med den, fortæller Freja Brix Olsen.

Landmænd vil skyde endnu flere gæs og også gerne krager
Landmænd vil skyde endnu flere gæs og også gerne krager

Kæresteparret har brugt mange timer på at snakke om gåsens fremtid. Og indtil februar eller marts vil gåsen efter al sandsynlighed blive sammen med sin svanefamilie:

- Hen over vinteren vil grågåsen følge knopsvanefamilien, der mest sandsynligt vil blive i Københavnsområdet, for det gør de fleste københavnske svaner. I foråret vil svanerne jage deres egne svaneunger væk, for da skal svaneparret til at yngle igen. Her vil gåsen også blive jaget væk, siger Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MXKØBENHAVN her.

En trist fremtid
I foråret vil gåsens fremtid derfor være usikker, og den vil højst sandsynligt få en identitetskrise, fortæller Knud Flensted:

- Gåsen vil nok få en lidt underlig tilværelse, hvor den er i tvivl om, hvad den selv er. Nærmest skizofren kan man forestille sig. Den vil nok være tiltrækket af svaner, og derfor have svært ved at danne par med andre grågås.

Derfor forudser Knud Flensted to scenarier:

- Er det en hungås, så vil gaserne være meget interesseret i den, og så vil den nok overgive sig til et liv som grågås. Men er det en gase, så er der større chancer for, at den vil ende som en forhutlet enspænder.

Teoretisk set er det muligt, at den kan parre sig med en svane, men på grund af størrelsesforskellen samt adfærdsmæssige og genetiske forskelle vurderer Knud Flensted, at det er højst usandsynligt, at der kan komme noget afkom ud af sådan et parringsforsøg.

Knud Flensted har gennem de sidste 25 år oplevet gæs blive adopteret af svanefamilier ti gange.

Lektor: Rav og svaner skal sælge Danmark til kinesiske turister
Lektor: Rav og svaner skal sælge Danmark til kinesiske turister

Ups! Svane-familie belejrer populært bybad
Ups! Svane-familie belejrer populært bybad

LÆS OGSÅ: Luftledninger ved søerne dræber massevis af svaner

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Anna Due fra 'Paradise' afslører: Det...
bt.dk
Tiltalt for kokainkørsel: Medinas...
bt.dk
Tre sikre og en masse spørgsmålstegn:...
bt.dk
Guldbejlers nøglekamp flyttes: Kevin...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx