Unge mænd stemmer ikke - får baghjul af pigerneUnge mænd stemmer ikke - får baghjul af pigerne

Ny rapport viser, at et stigende antal mænd bliver hjemme på sofaen, når der er valg. Det gælder især unge mænd i 20’erne, og det kan blive et problem for fremtidens demokrati.

Bildstrecke im Grossformat »

Politiken

Da danskerne sidste sommer stod i kø for at sætte deres kryds til Folketingsvalget, var der 100.000 flere kvinder end mænd, der afgav deres stemme, og det var især de unge mænd, der foretrak sofaen frem for stemmeboksen.

Det viser den nye rapport : Valgdeltagelsen og Vælgerne til Folketingsvalget 2015, som blandt andre en række valgforskere fra Københavns Universitet og Dansk Ungdoms Fællesråd, står bag.

Rød blok holder fast i smal føring i meningsmåling
Rød blok holder fast i smal føring i meningsmåling

- Det, som mildest talt er lidt overraskende, er, hvordan de her unge mænd melder sig ud af det demokratiske fællesskab, og forskellen på kønnene er relativt markant, siger professor Kasper Møller Hansen, der er en af forskerne bag rapporten.

Han er bekymret for, at det på sigt kan få konsekvenser, hvis de unge mænd bliver koblet helt af demokratiet.

Venstre- eller højrehåndet? Din favorithånd kan afgøre et folketingsvalg
Venstre- eller højrehåndet? Din favorithånd kan afgøre et folketingsvalg

- Så får vi et Folketing, der i højere og højere grad bestemmes af kvinder, og det er da et problem. Det er ikke fordi, vi skal lave en omvendt kvindekamp, men vi skal have mændene med, for ellers bliver de sejlet agterud.

Kilder: Yosef Bhatti, Jens Olav Dahlgaard, Jonas Hedegaard Hansen & Kasper Møller Hansen (2016) Valgdeltagelsen og vælgerne til Folketingsvalget 2015. Københavns Universitet, Institut for Statskundskab, CVAP Working Paper Series nr. 1, 2016. Rapporten er skrevet af Yosef Bhatti (KORA), Jens Olav Dahlgaard (Københavns Universitet), Jonas Hedegaard Hansen (Københavns Universitet) & Kasper Møller Hansen (Københavns Universitet)

Formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, Kasper Sand Kjær, finder også de unge mænds manglende valgdeltagelse bekymrende.

Danskernes tillid til politikere er på et historisk lavpunkt
Danskernes tillid til politikere er på et historisk lavpunkt

- Jeg synes, det vidner om en farlig tendens, hvor der bliver en større gruppe af folk, som ikke deltager i demokratiet. At afgive sin stemme er på en eller anden måde den minimale deltagelse. Hvis man ikke engang føler, det er vigtigt, så er der jo grund til bekymring for, hvordan det ellers ser ud i demokratiet.

Det er professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, Anette Borchorst enig i.

- Problemet er ikke, at kvinder stemmer mere, problemet er, at der er grupper i befolkningen, som ikke stemmer, og det kunne være interessant at få kortlagt, hvorfor.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen indrømmer brug af...
bt.dk
Far til 14-årig pige i koma: 'Gid det...
bt.dk
Lagde du mærke til det?...
bt.dk
Tre mænd stukket ned i butikscenter:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx