Af - 07/09-15 20:24

Gav flygtninge lift mod Sverige: - De havde hørt at vi er dårlige menneskerGav flygtninge lift mod Sverige: - De havde hørt at vi er dårlige mennesker

Fem minutter efter hun startede bilen, sov de to små børn.

Bildstrecke im Grossformat »

Se flygtninge og migranternes ankomst til Danmark i galleriet.

- Jeg har plads til syv i min bil, og jeg kunne simpelthen ikke køre hjem i en tom bil.

Sådan lyder det fra den kendte forfatter og stifter af Huset Zornig, Lisbeth Zornig Andersen, der mandag åbnede bildøren og gav seks palæstinensiske syrere et lift til København. Blandt dem en familie med to små tvillinger.

- Det, der rørte mig mest, var glæden og det, at fem minutter efter jeg startede bilen, der sov de to små børn. De har været undervejs fra Syrien i 40 dage og med gummibåd fra Grækenland. Hvis jeg med to timers søvn og lidt mad og drikke har givet dem mod på at fortsætte, så er jeg glad, fortæller Lisbeth Zornig Andersen til metroxpress.

Hun havde afholdt et foredrag på Lolland-Falster, da hun så, hvordan de mange flygtninge og migranter gik langs motorvejen.

- Jeg startede med at gå og snakke lidt med dem. Hvis de ikke kunne komme til Sverige, så ville de tilbage til Tyskland, fortalte de. Ingen af de flygtninge, jeg har snakket med i dag, har lyst til at være i Danmark, fordi vi har ry for at være et sted med dårlige mennesker. Det var også derfor, at de ikke ville aflevere fingeraftryk. Det er nedslående, at vi har sådan et ry, siger Lisbeth Zornig Andersen.

Lisbeth Zornig Andersen fik lov at tage dette billede og lægge det på Twitter. Foto: twitter.com/lisbethzornig

Tog med migranter i Rødekro køres til Padborg
Tog med migranter i Rødekro køres til Padborg

Familien med de to små tvillinger fortalte, hvordan de var kommet med gummibåd fra Syrien til Grækenland og videre op gennem Europa.

- De havde ikke oplevet at blive berøvet eller andre voldsomme ting - gudskelov. Men i Syrien var deres bolig væk, de havde ellers været under uddannelse. De var meget trætte, så jeg spurgte ikke videre ind til, hvad de konkret har oplevet, men jeg spurgte til deres oplevelse af Rødbyhavn, og de har stor respekt for det danske politi, som har behandlet dem godt, siger Lisbeth Zornig Andersen, der også har store roser til det danske politi.

- De forhindrede mig ikke i at tage nogen ind i bilen. Det var, som om at de vendte ryggen til, selv om der var tre betjente til stede. Der var også rigtig mange lokale, som kom med medicin, legetøj, mad og vand. Det var rigtig dejligt at se.

Nu er 800 flygtninge kommet til Danmark fra Tyskland
Nu er 800 flygtninge kommet til Danmark fra Tyskland

Familien er nu ankommet til Malmø hos noget familie, og Lisbeth Zornig Andersen er sikker på, at deres veje vil krydses igen.

- Vi har aftalt, at jeg kommer over og besøger dem på et tidspunkt. De er blevet en del af mit hjerte, og jeg vil ikke afvise, at jeg kører tilbage og henter flere. Det flænser ens hjerte at køre forbi en familie, der går langs motorvejen, med et barn på to-tre år i hånden. Børnene græder ikke engang mere, de er færdige med at græde og går bare, siger hun.

Det kan være på kant med udlændingelovens bestemmelser at hjælpe flygtninge med transport, men det tager forfatteren i stiv arm.

- Jeg er med på, at jeg risikerer at blive retsforfulgt nu, men det tager jeg med.

LÆS OGSÅ: Sverige har gjort klar til gående migranter fra Danmark

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx