Af - 22/09-16 15:41

Derfor skal du IKKE knase dine kammerjunker i koldskålenDerfor skal du IKKE knase dine kammerjunker i koldskålen

Vanilje, citron og tykmælk. Koldskål er en rimelig simpel spise, men det betyder skam ikke, at den kun spises på én måde. Det afslører en ny undersøgelse.

Bildstrecke im Grossformat »

Ny undersøgelse viser, at danskerne er splittet i forhold til, hvordan kammerjunkerne skal anrettes i koldskålen.

De seneste dage har budt på høje temperaturer og sol, og det har givet sommerretter som koldskål en ekstra levetid.

Langt de fleste danskere kan nok blive enige om, at den flydende spise smager godt, men en ny undersøgelse viser, at der er mange meninger om, hvordan sommerretten skal anrettes:

Skal kammerjunkerne knases, deles eller kommes i koldskålen hele? Det spørgsmål deler danskerne i tre lejre:

Blandt de adspurgte deltagere, der spiser koldskål med kammerjunker i, svarer 59 procent, at de lægger kammerjunkerne hele ned i den flydende spise. Knap hver fjerde vælger at brække deres kammerjunker op i flere stykker, mens 16 procent smuldrer kammerjunkerne ud over koldskålen.

Undersøgelsen er lavet af analyseinstituttet YouGov for metroxpress.

Men selvom der er mange måder at anrette koldskålen på, så er der én, som flere fødevareeksperter påpeger, der giver den bedste smagsoplevelse.

- Smuldrer man kammerjunkerne i koldskålen, kan man ikke skille de to ting fra hinanden, og retten vil smage som én samlet masse. Det bliver noget grødagtigt, brunt snask, siger Preben Vestergaard Hansen til metroxpress.

Han underviser på Ernærings- og Sundhedsuddannelsen på Metropol i København, og han er ikke tilhænger af 'smuldremetoden'.

En portion koldskål svarer til en cola
En portion koldskål svarer til en cola

- Du mister sprødheden ved kammerjunkerne, som er med til at gøre koldskål til en bedre smagsoplevelse. Lægger du derimod kammerjunkerne hele i, vil kammerjunkerne forblive sprøde i længst tid, siger eksperten.

Det sker fordi, at overfladen bliver større jo flere stykker, man deler kammerjunkerne i, og det gør kammerjunkerne hurtigere våde.

Grønland sætter flere varmerekorder
Grønland sætter flere varmerekorder

Det er dog ikke kun sprødheden, man får bevaret ved at ligge kammerjunkerne hele i den flydende masse.

Kardemommesmagen bliver i højre grad frigivet, når man knaser de tørre kammerjunkerne inde i munden. Det giver et finere smagsindtryk. Er kammerjunkerne derimod allerede knaset og blevet opløst i væsken, er det sværere at smage kardemommen.

Det siger Leif Horsfelt Skibsted, som er professor på Københavns Universitet, hvor han blandt andet beskæftiger sig med fødevarekvalitet og sundhed.

Råd: Tving ikke grøntsager i din teenager
Råd: Tving ikke grøntsager i din teenager

Han understreger, at koldskål er en populær spise, fordi netop smagskombinationen af citronen blandet med kardemomme er en succes. Derfor understreger professoren, at det er et ærgerligt fravalg, hvis man spiser koldskål uden kammerjunker.

- Jeg tror helt bestemt, det er ærgerligt for smagsoplevelsen, siger Leif Horsfelt Skibsted.

LÆS OGSÅ: Her får du byens bedste tapas

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx