Af - 12/01-16 09:13; Opdateret: 12/01-16 11:59

Derfor skal du slå brættet ned FØR du skyller udDerfor skal du slå brættet ned FØR du skyller ud

Tarmbakterier fra toilettet fordeler sig i hele badeværelset, hvis du ikke slår brættet ned, før du skyller ud. Også din tandbørste bliver ramt.

Bildstrecke im Grossformat »
Det kan være en god idé at slå toiletbrættet ned, før du skyller ud. Når du skyller ud fordeler små vanddråber nemlig bakterier i hele badeværelset, og blandt andet rammer disse dråber også ... DIN TANDBØRSTE! Hans Jørn Kolmos fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital foreslår, at man slår brættet ned for at undgå spredningen. Lisbeth Kyndi Bergen, Koordinerende hygiejnesygeplejerske på Infektionshygiejnisk enhed på Rigshospitalet understreger dog, at det ikke nødvendigvis er farligt. - Jeg synes også, det måske er ulækkert at tænke på, men vi bliver ikke syge af at børste tænder med vores tandbørster, selvom de har stået ude. Måske hvis man er svækket i forvejen, skal man være mere opmærksom. Men kroppen kender sine egne bakterier, og der skal ret store mængder ind, før vi bliver syge af det. Dråberne lander også andre steder i badeværelset. - Men som regel er der tale om ganske almindelig tarmflora. Vi har mange bakterier i maven, som har forskellige funktioner, og dem kan vi ikke leve uden, siger Lisbeth Kyndig Bergen. Og hvis vi skal blive syge af det, skal der større mængder ind - end der umiddelbart lander på tandbørsten. Det er vigtigt at gøre rent ofte på toilettet, selvom der ikke er noget gyldent tal for, hvor ofte. Et godt tip er at holde badeværelset rydeligt, så det er nemt at rengøre fladerne. Så får du det gjort oftere, fortæller sygeplejersken. Man sakl ligeledes være opmærksom på, at små børn også sviner mere andre andre. Og det skal man have i baghovedet, når man overvejer, hvor ofte der skal gøres rent på hjemmets toilet.

Det kan gå ud over din tandbørste, hvis du ikke slår brættet ned.

Hvis du vil undgå tarmbakterier på tandbørsten, kan det være en god idé, at slå brættet ned, før du skyller ud. Bakterierne bliver fordelt i rummet, når vandet plasker i kummen.

Nogle af dråberne efter et toiletskyl kan ses på gulvet og rundt på kummen med det blotte øje, mens andre ikke er synlige. De bittesmå såkaldte aerosoler kan hænge i luften i længere tid, og kan ende på alle dine ting i badeværeslet - blandt andet din tandbørste.

- Aerosoler er små vanddråber, som under pres kan hvirvle op, når du skyller ud i toilettet. Og der kan være bakterier i, hvis der er bakterier i vandet. Når du skyller ud i toilettet, opstår der turbulens, og det fordeler disse små dråber, siger Lisbeth Kyndi Bergen, Koordinerende hygiejnesygeplejerske på Infektionshygiejnisk enhed på Rigshospitalet til metroxpress.

Idømt forvaring: - Jeg er så farlig, at ikke engang djævlen vil have mig
Idømt forvaring: - Jeg er så farlig, at ikke engang djævlen vil have mig

Ifølge Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet og Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital er dette dog ikke noget nyt. Sådan har det været lige siden, det moderne toilet blev opfundet. Det kan være en god idé at minimere fordelingen ved at slå brættet ned.

- De bittesmå mikroskopiske dråber med bakterier drøner sikkert stadigvæk ud af toilettet, men man kan måske reducere mængden lidt. Til gengæld sidder de så på toiletbrættet, som man skal huske at rengøre, siger Hans Jørn Kolmos til DR.

Drabsdømt angreb medfange med kniv og støvsugerrør
Drabsdømt angreb medfange med kniv og støvsugerrør

Frygt ikke ... umiddelbart
Der er dog ikke umiddelbart noget at frygte, selvom det kan lyde klamt, at der er tarmbakterier på din tandbørste. Det er kun, hvis du i forvejen er svag, at du skal tænke dig om.

- Jeg synes også, det måske er ulækkert at tænke på, men vi bliver ikke syge af at børste tænder med vores tandbørster, selvom de har stået ude. Måske hvis man er svækket i forvejen, skal man være mere opmærksom. Men kroppen kender sine egne bakterier, og der skal ret store mængder ind, før vi bliver syge af det, forklarer Lisbeth Kyndig Bergen.

Pas på din tandbørste: Den er nok fuld af lort
Pas på din tandbørste: Den er nok fuld af lort

- Det er svært at sige, hvor 'farlige' de her dråber er. Men som regel er der tale om ganske almindelig tarmflora. Vi har mange bakterier i maven, som har forskellige funktioner, og dem kan vi ikke leve uden.

LÆS OGSÅ: Fremskridt: Snart kan din tandbørste opdage kræft

LÆS OGSÅ: TV: Smart metode: Sådan klarer du tandtråden på et minut

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx