Af Ritzau - 20/05-16 11:24; Opdateret: 20/05-16 13:23

Nummerpladen skal afsløre udenlandske kriminelleNummerpladen skal afsløre udenlandske kriminelle

Politibiler får nu installeret automatisk nummerpladegenkendelse. Det skal blandt andet bruges ved grænsen.

storybild

Søren Pind (V) håber, at automatisk nummerpladegenkendelse kan være med til at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet. (Arkivfoto) (Billede: Scanpix/Jens Astrup)

Udenlandske kriminelle kan fremover få langt svære ved at begå kriminalitet i Danmark.

Politibiler rundt omkring i landet får nemlig nu installeret automatisk nummerpladegenkendelse. Justitsminister Søren Pind håber, at det nye værktøj kan være med til at bremse den grænseoverskridende kriminalitet.

- Som jeg lige har oplevet det, bliver det et fantastisk instrument til at ramme de udenlandske kriminelle, som kører rundt i tyvebander, siger justitsministeren fredag efter at have prøvekørt en politibil med automatisk nummerpladegenkendelse.

- Det er noget, jeg meget, meget gerne vil til livs.

Det er en udfordring for politiet, at kriminelle i dag er villige til at bevæge sig langt og tage over grænser for at begå kriminalitet.

Det er særlig alvorlig kriminalitet, som menneskesmugling, narkosmugling og organiseret indbrudskriminalitet, som nummerpladegenkendelsen skal være med til at bekæmpe.

Blandt andet er nummerplader, der er indlagt i den fælles Schengen-database om eftersøgte personer, registreret på den såkaldte "hot-liste". Hvis en nummerpladen fra "hot-listen" passerer et kamera, bliver betjentene alarmeret.

Der er sat kameraer op ved grænsen. På den måde kan politiet holde bedre øje med, hvem der kører ind og ud af landet. Desuden kan politiet via nummerplader registrere de kriminelles færden i landet.

Hvis nummerpladen til en flugtbil ved et røveri for eksempel bliver aflæst, vil politiet med det samme kunne tilføje det til databasen. På den måde kan bilen og røverne muligvis blive opsporet.

Hvis nummerpladegenkendelsen sker som del af en målrettet indsats, som grænsekontrollen, kan også information om nummerplader, som ikke står på "hot-listen" blive gemt i 30 dage.

Det har ført til beskyldninger om masseovervågning, men det er ubegrundet, mener Søren Pind.

- Hvis der ikke er noget at komme efter, bliver informationerne hurtigt slettet, siger han.

Ud over bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet skal nummerpladegenkendelsen også bruges til at styrke trafiksikkerheden.

Kameraer bliver sat op ved trafikknudepunkter, og håbet er, at den øgede kontrol i sig selv vil få flere bilister til at følge reglerne.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt dansk burgerkæde lukker
bt.dk
Ny video fra Dansk Folkeparti skaber...
bt.dk
Ung kvinde voldtaget: Selfie fik...
bt.dk
Politiet efterlyser: Har du set Jens?
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx