Af - 31/08-15 06:22; Opdateret: 05/11-15 15:10

Lange ventelister: Over 1.100 syge piger bestormer HPV-centreLange ventelister: Over 1.100 syge piger bestormer HPV-centre

Antallet af alvorligt syge piger, der bliver henvist til udredning på landets fem nye HPV-centre, er eksploderet i løbet af sommeren, og ventelisterne er lange.

storybild

(Billede: Polfoto)

Piger med alvorlige symptomer som besvimelse, muskelspasmer og kronisk svimmelhed, som mistænkes at være bivirkninger af HPV-vaccinen, strømmer ind hos landets fem regionale HPV-centre.

Indtil videre er over 1.100 piger blevet henvist til centrene, viser metroxpress rundringning til de fem regioner. Antallet er mere end fordoblet, siden centrene åbnede den 1. juni – til stor overraskelse for flere af de lokale fagpersoner, som allerede nu melder om lange ventelister.

- Vi får fortsat henvist en del piger og er nu på cirka 265 henvisninger i alt, siger Vibeke Neergaard Sørensen, overlæge, Diagnostisk Center på Regionsholspitalet Silkeborg, der kun havde regnet med at få henvist omkring 50 piger.

Ventelisten i Region Midtjylland er på cirka ni måneder, oplyser hun.

I Region Nordjylland forklarer ledende overlæge Erik Østergaard fra Aalborg Universitetshospital, at man fortsat er ved at finde ud af, hvordan de godt 100 henviste piger skal hjælpes.

- Vi planlægger at komme rigtigt i gang fra september og fremefter med afvikling af 'puklen', siger overlægen.

Nanna blev syg og tabte sig 18 kilo efter HPV-vaccinen: Læs hendes stærke brev
Nanna blev syg og tabte sig 18 kilo efter HPV-vaccinen: Læs hendes stærke brev

Allerede i juni beskrev metroxpress, at der var flere piger fik besked på, at der var lange ventelister. Formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman (S), mente dengang, at ventelisterne hurtigt ville blive barberet ned, når centrene åbnede.

Hun er ikke vendt tilbage på metroxpress' henvendelser, men ved lanceringen af de fem regionale HPV-centre i marts udtalte hun:

- Med det nye tilbud om én indgang får pigerne mere sammenhængende forløb, bedre rådgivning og de vil aldrig være fortabte i systemet.

Blandt de syge piger og deres pårørende er der store frustrationer over, at pigerne oplever lange ventelister på centrene, da de føler, at de blev lovet hurtig behandling.

- Det er en katastrofe, at man har oprettet de fem HPV-centre, uden at de har personale til at tage pigerne ind, som så nu kommer til at vente i halve og måske hele år, siger Karsten Viborg, far til syg datter, fra Aalborg, hvor ventelisterne allerede nu er oppe på ni måneder.

Karsten Viborg, som er medstifter af en forening for HPV-skadede, som blev oprettet i går, siger om baggrunden for oprettelsen af Landsforeningen HPV-bivirkningsramte:

- Foreningen er stiftet på baggrund af manglende anerkendelse af de mange og alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccinen og i den forbindelse især Sundhedsstyrelsens forsøg på at nedtone HPV-vaccinens mange skadelige bivirkninger.

Praktiserende læger: Lad os vente med ny HPV-vaccine
Praktiserende læger: Lad os vente med ny HPV-vaccine

Den nye forening skal ifølge Karsten Viborg også ses i lyset af, at man i foreningen ikke mener, at de syge piger undersøges tilstrækkeligt i det danske sundhedsvæsen:

- De undersøges ikke for de biomarkører, der indikerer alvorlige fysiske skader efter HPV vaccinen, og det betyder, at pigerne derfor heller ikke får en diagnose og dermed tilbud om behandling, forklarer han.


LÆS OGSÅ: Sundhedsstyrelsen: HPV-vaccine er sikker

LÆS OGSÅ: Læger: En ud af 500 piger bliver alvorligt syg af at få HPV-vaccinen

LÆS OGSÅ: Læger: En ud af 500 piger bliver alvorligt syg af at få HPV-vaccinen

LÆS OGSÅ: DF: HPV-ventelister er et løftebrud fra regionerne

LÆS OGSÅ: KORT: Så mange syge piger står på venteliste på nye HPV-centre

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superligaens bedste: Her er de 11...
bt.dk
Mand omkommet - faldt i vandet ved havn
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx