Af - 17/10-14 11:11

Kommunalforsker: Dumt af Enhedslisten at sende en forkert politiker i byrådetKommunalforsker: Dumt af Enhedslisten at sende en forkert politiker i byrådet

Enhedslisten fik ved sidste kommunalvalg en forkert kandidat valgt ind i byrådet - og efterfølgende ikke gjorde opmærksom på fejlen.

- Ufatteligt og utilgiveligt dumt af Enhedslisten.

Sådan beskriver kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus sagen fra Norddjurs Kommune, hvor Enhedslisten ved sidste kommunalvalg fik en forkert kandidat valgt ind i byrådet - og efterfølgende ikke gjorde opmærksom på fejlen.

Enhedslisten fik to kandidater i byrådet og valgbestyrelsen gav Helle Plougmann en plads i byrådet, fordi hun fik næstflest stemmer.

Men da Enhedslisten opstiller på partiliste, hvor kandidaterne bliver i valgt i den rækkefølge, de står på listen, var det reelt nummer to på listen, der skulle i byrådet.

Den fejl klagede partiet ikke over, fordi nr. 2 og 3 på listen ikke ønskede at blive valgt og derfor passede det partiet fint, at nr. 4 på listen, Helle Plougmann, blev udpeget.

På den måde slap man for den besværlige procedure med, at kandidater skal have tilladelse til at trække sig.

Roger Buch kan godt se det rent praktiske i det arrangement. - Men det ændrer ikke på, at man skal sørge for, at reglerne bliver overholdt.

-Valgloven er rygraden i vores demokrati og når man opdager, at der bliver begået en fejl, skal man selvfølgelig gøre opmærksom på den.

Fristen for at klage over valget er forlængst udløbet. Indenrigsministeriet har meddelt, at det ikke har myndighed til at ændre valgresultatet og har sendt sagen tilbage til valgbestyrelsen i Norddjurs Kommune.

- Det bliver spændende at se, hvad valgbestyrelsen vil gøre, siger Roger Buch. - Mig bekendt har vi ingen fortilfælde her i landet, hvor man først så lang tid efter valget opdager, at en forkert er valgt ind i byrådet, siger Roger Buch.

Han mener ikke, at der er tale om decideret valgsvindel. De har jo ikke bevidst lavet fejl eller manipulation - de har kun undladt at gøre opmærksom på en fejl, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Traditionsklub tilbage i Superligaen...
bt.dk
Pippa Middleton stjal billedet til...
bt.dk
Tidligere skovrider med...
bt.dk
Medie: Prins Charles fik gæster til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx