Af - 14/08-14 06:03; Opdateret: 14/08-14 07:56

Katastrofale fejl på dit barns legepladsKatastrofale fejl på dit barns legeplads

Vuggestue – og børnehavebørn risikerer kvælning på institutionernes legepladser, fordi redskaberne ikke lever op til standarden. Det viser Metroxpress' gennemgang af 286 rapporter.

storybild

(Billede: Polfoto)

Sikkerheden halter på legepladser, der tilhører daginstitutioner, og mange steder risikerer børnene at blive kvalt eller at komme alvorligt til skade, fordi gynger, legehuse og rutschebaner ikke lever op til standarden.

Metroxpress har gennemgået 286 legepladsrapporter fra 2013 fra institutioner i Aalborg, Aarhus og København, og undersøgelserne, som er lavet af uvildige inspektører, viser, at der på 117 af legepladserne er alvorlige fejl eller mangler, som i flere tilfælde betegnes som katastrofale, fordi der er risiko for kvælning.

De livsfarlige legepladser er dog ikke et sjældent syn, siger en legepladsinspektør.

- 'Katastrofal' er en anmærkning, vi giver ofte. Det er slet ikke unormalt – heller ikke på nye redskaber, som f.eks. kan være monteret forkert, siger Kim Munk Christensen, som siden 1983 har arbejdet med legepladser – både som inspektør og som underviser af nye inspektører på Teknologisk Institut.

Tag med Forbrugerrådet på kemikaliejagt i dag
Tag med Forbrugerrådet på kemikaliejagt i dag

- Jeg vil ikke sige, at jeg ikke har set en legeplads uden fejl og afvigelser i henhold til standarden, men du kan tælle dem på en hånd, siger han.

I pædagogernes fagforening BUPL har man før hørt om sikkerhedsproblemer på institutionernes legepladser, men alligevel er formand Henning Pedersen overrasket over omfanget af de alvorlige fejl.

- Det er alt for mange fejl, og det er ikke godt nok, for vi taler om børn, der kan komme alvorligt til skade. Noget kunne tyde på, at de kontroller, der bliver foretaget ikke er gode nok eller slet ikke bliver lavet, og derfor mener jeg, at kommunerne bør tage mere ansvar og sikre kontrollen, siger BUPL-formanden, der udelukker muligheden for, at pædagogerne skal udføre kontroller.

- De har rigeligt at gøre med at passe børnene, og de skal ikke lave sikkerhedstjek, for det kræver faglig ekspertise, siger han.

Myndigheder advarer: Børns doktorleg er farlig
Myndigheder advarer: Børns doktorleg er farlig

Særligt i Københavns Kommune ser det slemt ud med sikkerheden, og her har størstedelen af legepladsernes fejl fået risikovurderingen 'katastrofal', fordi der forekommer skruer, som stikker ud fra redskaber, samt åbninger, hvor barnet kan få hovedet i klemme og blive kvalt.

Pia Allerslev, som er Børne og ungdomsborgmester i kommunen, vil derfor have afsat flere midler til vedligeholdelse.

- Det er ikke et enkeltstående problem med legepladserne. Det er et tilbagevendende problem, vi har i København, hvor vedligeholdelsesbudgettet er alt for lille, og jeg vil presse på for, at vi får et øget budget, siger hun og understreger samtidig, at hun stoler på pædagogernes dømmekraft, hvad angår legepladsernes sikkerhed.

Fætter BR lagt for had på grund af knojern
Fætter BR lagt for had på grund af knojern

- Det kommer ikke bag på mig, at der er fejl, og det er noget vi konstant prøver at forbedre. Hvis der er forældre eller pædagoger, som oplever farlige redskaber, skal der tages hånd om det og legepladsen skal lukkes, og det har jeg fuld tiltro til, at personalet i de forskellige institutioner gør. Sker det ikke, vil jeg gerne opfordre forældre til at henvende sig, for det skal der tages hånd om, siger Pia Allerslev til Metroxpress.

Er der problemer med sikkerheden på legepladsen i dit barns institution, eller er dit barn kommet til skade, fordi der var fejl på redskaberne? Så vil Metroxpress gerne høre fra dig. Skriv til journalist Thomas Foght på tfo@mx.dk

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Ny drejning i sagen: Årets boksebrag...
bt.dk
Chefen hylder Magnussen: 'Han var...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx