Af Ritzau - 27/03-17 09:13; Opdateret: 27/03-17 10:06

S og DF vil have ministersvar på hjælp til kronisk syges børnS og DF vil have ministersvar på hjælp til kronisk syges børn

Det kan ifølge ny forskning påvirke et menneske frem til pensionsalderen at have en kronisk syg mor eller far.

storybild

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt vil stille en række spørgsmål til sundhedsministeren for at få afklaring på, om der skal sættes yderligere ind over for de pårørende børn til kronisk syge. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen)

Får alle børn af kronisk syge forældre den hjælp, de har brug for?

Det spørgsmål vil formanden for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, Liselott Blixt (DF), have svar på, efter at en ny ph.d.-afhandling viser, at voksne børn af sklerosepatienter er socialt udsatte.

- Vi er nødt til at undersøge, hvor vi kan sætte ind og gøre det bedre, fastslår hun.

Liselott Blixt vil derfor stille en række spørgsmål til sundhedsministeren for at få afklaring på, om der skal sættes yderligere ind over for de pårørende børn.

Hun vil blandt andet bede ministeren svare på, hvordan underretningspligten fra sygehus til kommune er, samt hvilke planer der ligger ude i kommunerne.

- Vi ved, at der er kommuner og organisationer, som har kurser for børn af kronisk syge forældre. Men spørgsmålet er, hvor udbredt det er, og om det rammer alle de børn, der har brug for det, siger DF'eren.

Samme melding kommer fra Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Ifølge forskeren bag ph.d.-afhandlingen, Julie Moberg, kan det påvirke et menneske helt indtil pensionsalderen at have en kronisk syg mor eller far.

Der er blandt andet større risiko for, at de bliver arbejdsløse eller førtidspensionister.

Og det bør sundhedsvæsnet være opmærksom på, siger hun til Kristeligt Dagblad.

En række organisationer opfordrer i avisen til, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger for, hvordan børn skal inddrages, når en forælder får konstateret en livstruende eller kronisk sygdom, laves til lov.

Socialdemokratiet vil lægge et andet fokus, lyder det fra Flemming Møller Mortensen.

- Vi mener ikke, at vi som udgangspunkt skal skrive det ind i en lov. Andre lande har love på det her område, som er "kan-love" og ikke "skal-love". Og så batter det ikke ret meget, siger sundhedsordføreren.

- Vi skal satse benhårdt på, at det faglige personale bliver bevidst om, at når man har med en voksen at gøre, som har børn, skal de naturligvis tænkes ind i den helhedsbetragtning, der skal lægges omkring patienten.

Det er mandag ikke muligt at få en kommentar fra fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V).

Men Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, kalder det "en farbar vej" at bede ministeren om at præsentere et overblik over tilbuddene til børnene.

- Når vi har det, kommer vi til at se hinanden i øjnene og kigge på, hvordan landskabet ser ud, siger hun.

- Men jeg vil opfordre kommunerne til at tage den her ph.d.-afhandling til sig og gå den efter i sømmene for at se på, om der er de rette tilbud, og om de er opmærksomme nok.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx