Af Ritzau - 08/12-16 06:01

Danmark dumper på FN's 20 naturmålDanmark dumper på FN's 20 naturmål

Kun ét af 2020-målene for naturen opfyldes af Danmark. Det fortæller rapport til naturtopmøde i Mexico.

storybild

Tunen udnyttes ikke bæredygtigt, og flere arter er truet af rovdrift. 193 lande gør i disse uger status over forsøgene på at stoppe naturens tilbagegang i 2020. Det sker på en konference i Cancún i Mexico i regi af FN's Biodiversitetskonvention. (Billede: Scanpix/Topp)

Danmark er endog meget langt fra at opfylde FN's naturmål, som skal være nået i 2020.

Det konkluderer en ny analyse fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) og WWF Verdensnaturfonden.

Den præsenteres, mens 193 lande i disse uger er samlet til naturtopmøde i Cancún i Mexico. Konferencen er det 13. partsmøde i FN's Biodiversitetskonvention.

Danmark har foreløbig kun opfyldt 1 af de 20 naturmål, der skal standse tilbagegangen i biologisk mangfoldighed i verden i 2020. Det er mål 16 om adgang til genetiske ressourcer.

- Danmark er bagud, og det skal der ændres på, siger Ann Berit Frostholm, naturpolitisk medarbejder i DN og repræsentant for danske ngo'er i Cancún.

Målene handler om at beskytte truede arter, stoppe ødelæggelsen af sårbar natur, skabe et bæredygtigt landbrug, skovbrug og fiskeri, genoprette ødelagt natur, sikre finansiering til natur og fjerne miljøskadelig statsstøtte.

- Som et af verdens rigeste lande har Danmark hidtil ikke magtet opgaven. Den kan ikke bare skubbes videre til næste generation, siger Ann Berit Frostholm.

For 8 mål er der fremdrift, men ikke nok til at nå målet i 2020. For 8 andre mål er der ingen væsentlige fremskridt overhovedet. For 2 mål (sårbare økosystemer og finansiering) er der deciderede tilbageskridt. Et mål er irrelevant for Danmark.

Fristen var oprindelig 2010. Men hverken Danmark eller andre lande var i nærheden af målet da. Derfor besluttede landene i FN's konvention at skubbe målstregen yderligere ti år.

Alligevel skal Danmark virkelig rubbe neglene for nå de mål, vi har skrevet under på, siger Bo Normander, programleder i WWF.

- Her fire år før tid er vi milevidt fra at opfylde vores forpligtelser over for FN. I regeringsgrundlaget lægger VLAK op til nye ambitiøse naturmål for 2020 og 2030. Det er der i den grad brug for, så naturens tilbagegang kan vendes, mener Bo Normander.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) deltog i weekenden i et formøde for ministre i Cancún, men er rejst videre til Colombia på fremstød for dansk svinekød.

Han oplyser i en pressemeddelelse, at Danmark er gået med i et internationalt samarbejde om at beskytte bier, der er naturens egne bestøvere.

- Vores produktion af fødevarer er afhængig af bestøvning fra bier, sommerfugle og andre insekter.

Alene honningbiers bestøvning i Danmark har en anslået værdi på en milliard kroner årligt, tilføjer Esben Lunde Larsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Putin trækker en streg i sandet: Her...
bt.dk
Bestilte håndbajere til delegationen:...
bt.dk
Dansk tennis-komet tager kæmpe-skalp
bt.dk
Per undrer sig: Mor har været død i 9...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx