Af - 27/04-16 09:29

Nu skal HPV-vaccinens sikkerhed undersøges til bundsNu skal HPV-vaccinens sikkerhed undersøges til bunds

Er der grund til at være usikker på HPV-vaccinen? Det skal nu undersøges til bunds, og det får forskere millioner til af statskassen og Kræftens Bekæmpelse

Video, der viser de bivirkninger, som pigerne oplever efter HPV-vaccinen. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Siden debatten om bivirkninger ved HPV-vaccinen begyndte at rulle, har tusindvis af danske forældre fravalgt at lade deres døtre vaccinere, når de fylder 12 år.

For de flestes vedkommende bunder det i usikkerhed omkring mulige bivirkninger ved vaccinen, og nu skal en gruppe danske forskere forsøge at komme til bunds i, hvad der er op og ned i debatten om bivirkninger.

Det skriver DR.

Der kom for alvor fokus på mulige ukendte og alvorlige bivirkninger ved vaccinen, efter TV2-dokumentaren, De Vaccinerede Piger, blev sendt i marts sidste år.

Her stod en række piger frem, der alle oplevede at have fået symptomer som voldsom træthed, hovedpine, svimmelhed, besvimelser efter vaccinen. Symptomer, der var så voldsomme, at det ødelagde deres liv.

Se en video, der viser pigernes symptomer, øverst i artiklen.

Hver femte ung mangler tillid til HPV-vaccinen
Hver femte ung mangler tillid til HPV-vaccinen

Sundhedsstyrelsen og producenten af vaccinen fastholdt, at vaccinen er sikker, og at fordelene opvejer ulemperne, men det fik ikke debatten til at forstumme, og usikkerheden omkring vaccinen har resulteret i, at tilsutningen til vaccinationsprogrammet er faldet markant.

EMA's endelige afgørelse: Ingen beviser for at HPV-vaccinen giver POTS
EMA's endelige afgørelse: Ingen beviser for at HPV-vaccinen giver POTS

En grafik DR har lavet fik 74 procent af alle piger, der er født i 2001 vaccinen, mens kun 57 procent af piger født i 2002 er blevet vaccinerede.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse skyldes det, at mange frygter for bivirkninger.

- Det er vores opfattelse, at der er skabt en meget stor usikkerhed om mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse til DR.

Den Europæiske Lægemiddelstyrelse, EMA, frikendte sidste år vaccinen for at give bivirkningerne POTS og CRPS, som der var mistanke om. Men det har ikke manet tvivlen om vaccinen til jorden.

Lange ventelister: Over 1.100 syge piger bestormer HPV-centre
Lange ventelister: Over 1.100 syge piger bestormer HPV-centre

For at komme usikkerheden omkring vaccinen til livs, skal danske forskere nu undersøge den nærmere. Der er blevet sat 11 millioner kroner af til forskningen - de fire kommer fra Kræftens Bekæmpelse.

I august bliver det afgjort, hvem der skal have pengene til at forske for, skriver DR.

Karsten Viborg, der er formand for Landsforeningen HPV-bivirkningsramte siger til DR, at han mener, forskningen kommer for sent, og at det er de forkerte, som betaler for den.

Kræftens Bekæmpelse har tidligere udtalt, at det vil koste liv, når piger vælger HPV-vaccinen fra.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx