Af - 16/09-14 18:24

Psykolog: Barnet kan mærke noget er anderledesPsykolog: Barnet kan mærke noget er anderledes

Det tre-årige barn hvis morfar i dag skød og dræbte en advokat samt sårede barnets far, kan komme upåvirket gennem krisen, vurderer psykolog.

storybild

Barnets 31-årige far blev såret ved skyderiet i retten. (Billede: Polfoto)

Det barn, der har været omdrejningspunkt i en samværssag, som tirsdag endte med, at en 67-årig morfar skød løs i retten, kan helt undgå at lide psykisk af den tragiske hændelse.

Det vurderer en psykolog over for metroxpress.

Det kræver dog, at krisen håndteres rigtigt.

- Det er afgørende, hvordan forældrene håndterer sagen.

- Når forældrene er i kontakt med sig selv og har en god kontakt med deres barn, kan de hjælpe deres barn til at komme igennem kriser, som eksempelvis skilsmisser og dødsfald. Men hvis de er dysfunktionelle, anspændte eller stressede, eller selv har svært selv ved at håndtere krisesituationer, kan det være sværere for dem at hjælpe barnet igennem det, siger psykolog Kris Simonsen og forsætter:

- Man kan ikke generalisere og sige, at uanset krise, så vil et barn absolut være traumatiseret. Det kommer an på, hvordan det håndteres i samarbejde med de voksne og omsorgsgivere i barnets liv på et givet tidspunkt, når en krise opstår.

Morfar erkender skuddrab i retten
Morfar erkender skuddrab i retten

Reagerer på mor og far
Det blot tre-årige barn er for lille til at begribe, hvad der er sket. Men det betyder ikke, at det vil gå ubemærket hen.

- Barnet vil ikke intellektuelt kunne forstå, hvad der foregår, men barnet vil nok kunne mærke på moren og faren, at noget er anderledes. Børn reagerer på, hvordan moren og faren har det, siger psykologen og fortsætter:

- Barnet reagerer på forældrenes energi. Moren kan være i sorg eller være vred eller begge del på grund af hændelsen, og det kan barnet eksempelvis mærke. Barnet kan mærke, når noget ikke er, som det plejer.

Advokater: Vi er chokerede over skudepisode
Advokater: Vi er chokerede over skudepisode

Før eller siden skal barnet vide, hvad der er hændt. Hvornår det er hensigtsmæssigt er svært at sige, lyder det.

- På et eller andet tidspunkt vil barnet undre sig over, hvor far og morfar er afhængig af, hvor meget barnet plejer at være i kontakt med morfar og far.

Bekræftet: Dræbt skudoffer er advokat
Bekræftet: Dræbt skudoffer er advokat

- Om barnet skal have at vide, hvad der er sket, afhænger af, hvordan forældrene har det. Det vil kræve, at de er i god kontakt med sig selv, så de er i god kontakt med barnet. Det er en svær situation og det er forældrenes ansvar og beslutning, hvornår, hvad og hvordan barnet skal få det at vide. Det vil være forståeligt, hvis forældrene søger hjælp for at få støtte til den proces, siger Kris Simonsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billedet: TV-ekspert raser over...
bt.dk
Historisk kro brændt ned til grunden
bt.dk
Kendt tv-ekspert boede på krisecenter...
bt.dk
Annette Heick: Er din kone blevet mand?
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx