Historiker: Tordenskiold var en mester i damer og selfiesHistoriker: Tordenskiold var en mester i damer og selfies

I dag er det 300 år siden, at den danske søhelt Peter Jansen Wessel blev adlet Tordenskiold. Ifølge historiker Dan H. Andersen var han både en 'lady killer' og svært narcissistisk.

For præcis 300 år siden i dag - den 24. februar 1716 - blev den dansk/norske søhelt Peter Jansen Wessel adlet Tordenskiold. Titlen fik han for sit ukuelige mod og frygtløse bedrifter på søen som forsvarer af Dannebrog.

Ifølge forfatter og historiker Dan H. Andersen, som har skrevet både en biografi og en roman om Tordenskiold, var søhelten dog meget mere end en dygtig fregatfører.

- Der går historier om ham som 'lady killer' og hans held med damerne. Og fra arkivalierne er der vidnesbyrd om, at han i mindst et tilfælde har været nødt til at betale en stor bøde, fordi han havde gjort en kvinde gravid uden for ægteskab, fortæller Dan H. Andersen til metroxpress.

- Om han har været en flot fyr, kan man måske betvivle lidt. Datidens skønhedsidealer er jo ikke vores i dag, og han har sandsynligvis kun været 160 til 165 centimeter høj. De portrætter, der er lavet af ham, og der er virkelig lavet mange, kan jo godt være forbedret noget. Du ved jo godt, hvordan det er: ”du betaler, jeg maler”, siger Dan H. Andersen og fortæller, at ingen anden dansk flådeofficer var lige så begejstret for 'selfies', som Tordenskiold var.

Absalon skal igen på piratjagt ved Afrika
Absalon skal igen på piratjagt ved Afrika

- Han har fået lavet seks portrætter, så vidt vi kan se, og det er utvivlsomt nogle, han har bestilt med henblik på at forære væk eller hænge dem op hos sig selv. Men der er vist ingen tvivl om, at han var narcissistisk, bisset, meget tapper og særdeles karrierebevidst. Han ville frem og opad for enhver pris.

Reel og en symbolsk betydning
Ifølge historikeren kan man både tillægge søhelten en reel og en symbolsk betydning.

- Den reelle betydning skyldes, at han vinder nogle vigtige slag mod svenskerne. Blandt andet i 1716 ødelægger han i fjorden Dynekilen en stor svensk forsyningsflåde, som skulle have forsynet en svensk invasionshær i Norge med krudt, kugler og kanoner. Den bedrift har en meget stor betydning, fordi det betyder, at svenskerne trækker sig ud af Norge og først vender tilbage to år senere, siger han og understreger samtidig, at Danmark og Norge dengang var et rigsfællesskab.

- Symbolsk har hans karriere både i Danmark og i Norge efterfølgende fået enorm stor betydning, og mindet om ham som helt har nogle gange været større end hans reelle betydning. Han kom fra Trondheim i Udkantsnorge, tog til København som 13-årig, og derfra møver han sig til tops, fordi han er social frygtløs og meget dygtig. Han går igen i historiebøger, romaner og skolebøger, og han var emne for en af de første danske stumfilm, siger Dan H. Andersen og forklarer, hvordan Tordenskiold, fordi han har fyldt så meget i dansk historie, på sin vis har præget den danske selvforståelse.

Den fundne russiske ubåd
Den fundne russiske ubåd "Som" var egentlig amerikansk

- Han minder om vores andre nationale helte og har været en del af en national fortælling om Danmark i krig, og om hvem, der overlever og overlever nederlag. Og så er han jo med i den sidste store krig mod svenskerne, hvor vi efter hundrede års nederlag får en lille beskeden sejr, siger Dan H. Andersen og giver sit bud på, om den dansk/norske søhelt til evig tid vil være en del af dansk historie og bevidsthed:

- Jeg tror altid, han vil være der. Men dyrkelsen af Tordenskjold går nok i bølger. Folk kender navnet og udtrykket 'Tordenskjolds soldater', men spørgsmålet er jo, hvor meget man reelt ved om ham. Og om han er helt så levende, som han var for et par generationer siden, spørger Dan H. Andersen og fortsætter:

- Filmen om Tordenskjold, som netop har haft premiere og ikke fik de bedste anmeldelser, var vel nok et forsøg på at genoplive ham. Problemet var måske, at filmen skildrer Tordenskjold på vej ned. Jeg synes lidt, vi mangler den her 'master and commander'-film om ham. En rigtig heltefilm, der fokuserer på hans bedrifter på søen. Men det er jo dyrt at lave søslag, hvilket sikkert er derfor, vi paradoksalt nok indtil videre kun har set søhelten på land.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afsløring: Svensk politi lokkede...
bt.dk
Dansk sanger står frem med kæresten:...
bt.dk
Ejgil på 72 er træt af overklassen:...
bt.dk
Medie: Van der Vaart er brandvarm i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx