17/09-13 11:43

Her er Danmark nye kostrådHer er Danmark nye kostråd

Der er kommet nye kostråd til danskerne. Spis maksimalt 500 gram kød om ugen og spis mere frugt og grønt

Spis maksimalt 500 gram kød, men spis derimod mere fisk. Spis frugt og mange grøntsager og vælg fuldkorn.

Sådan lyder de mest markante ændringer i kostrådene til danskerne, som Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet på DTU præsenterede tirsdag sammen med fødevareminister Karen Hækkerup (S).

Otte råd bliver til 10, og ifølge Fødevarestyrelsen kan efterlevelse af kostrådene være med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, kræft, type 2-diabetes, og at flere og flere bliver overvægtige eller svært overvægtige.

- For hverdagens forbruger skal kostråd ikke være tung og utilgængelig videnskab, men brugbare retningslinjer, man kan følge eller lade sig inspirere af, når man står hjemme i køkkenet.

- Der er ingen, der kan bruge 10 løftede pegefingre til noget. Med kostrådene i hånden får de en brugbar guide til, hvordan de kan leve et længere og sundere liv, siger Karen Hækkerup.

Danskerne er dog generelt blevet bedre til at efterleve de tidligere kostråd, der stadig står helt eller delvist uændret. Gennem kampagner er vi blandt andet blevet bedre til at spise mere frugt og grønt og skære ned på fedtet fra særligt mejeriprodukter og kød.

Fødevarestyrelsen mener, at vi stadig kan blive bedre til at skære ned på fedtet og spise flere grøntsager, og det er første gang, at Fødevarestyrelsen sætter en konkret mængde af kød i kostrådene.

Mænd anbefales at spise maksimalt 75 gram magert kød per dag, mens kvinder anbefales maksimalt 45 gram per dag. På ugebasis betyder det maksimalt 525 gram om ugen for mænd og 315 gram om ugen for kvinder.

/ritzau/


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tv-kendis skal skilles: 'Det kommer...
bt.dk
Bill Gates fortæller detaljer fra sit...
bt.dk
Mand død efter redningsaktion i Nordsøen
bt.dk
Laudrup om afdød Brøndby-borgmester:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx