Af - 13/02-14 22:33

Qvortrup: Dyhrs projekt er 'aparte'Qvortrup: Dyhrs projekt er 'aparte'

Politisk kommentator: Det er ulogisk, at SF's nykårede formand lægger en linje, som er magen til den, der førte til SF's exit fra regeringen for to uger siden.

storybild

Pia Olsen Dyhr blev i dag kåret til ny SF-formand uden modkandidater. (Billede: polfoto)

SF's nykårede formand Olsen Dyhr siger, at hun er 'fuldstændig sikker på', at SF partiet kommer stærkt tilbage. Hvor sikker kan hun være på det?

- Det kan hun ikke være sikker på. Det er muligt, hun kan ramme en åre og får lidt medvind. Men det er en meget svær opgave, hun har taget på sig. Det forekommer nemlig ikke indlysende, hvilken position SF skal indtage i det politiske landskab. Dyhr siger, at SF skal være et rødt parti. Men den vare kan man få renere hos Enhedslisten. SF vil gerne være er grønt parti, siger hun. Men det er der mange, der gerne vil være. SF vil gerne søge indflydelse, siger hun - det er ikke ligefrem frem et unik synspunkt i politik.

Ny SF-formand har seks SF-folketingsmedlemmer bag sig
Ny SF-formand har seks SF-folketingsmedlemmer bag sig

Hvor klogt er det af Dyhr at melde så klart ud, at SF som udgangspunkt skal sidde i regering, når rød blok har flertal, når SF er ramlet sammen, fordi partiet ifølge store dele af SF's venstrefløj solgte sin sjæl for ministertaburetter?

- Det er dybt ulogisk, at den nykårede formand står for en linje, som SF for to uger siden vragede, da partiet gik ud af regeringen. Det er aparte. På den anden side er den en akademisk diskussion, for jeg har svært ved at se nogen partier invitere SF med i regering i overskuelig fremtid.

Hvad siger det om SF og størrelsen af Pia Olsens Dyhrs udfordring som ny partiformand, at ingen fra SF's venstrefløj i folketingsgruppen var blandt hendes stillere?

- Dyhr kan forsøge at overbevise sig selv om, at når der ikke er nogen modkandidat, må det betyde, at der er fuld opbakning til hendes formandskab. Men det er ikke virkeligheden. Sandheden er, at venstrefløjen i SF ikke ville give hende den fjer i hatten at stille med en kandidat, som hun ville have slået. Første gang, Dyhr lægger en kurs, som der er uenighed om, får hun problemer med venstrefløjen i SF.

Dyhr siger, at hun vil trække SR-regeringen i rød retning. Kan hun det?

Kommentator om SF-måling: Det er blodig alvor nu
Kommentator om SF-måling: Det er blodig alvor nu

- Forhandlingerne om beskæftigelsespolitikken, som snart skal i gang, vil udstille hendes problem. Forhandlingerne er lagt til rette mellem regeringen og Venstre. Hun kan vælge at gå med, men indflydelse på aftalen får hun ikke. Hun vælger nok at stå uden for sammen med Enhedslisten, og så har SF jo ikke gjort nogen forskel.

Er SF med den ulmende uro fra partiets venstrefløj et parti, der er på vej i total opløsning eller opsplitning?

- Nogle mener, at opgøret mellem den hard core røde fløj og den grønne fløj ikke er afværget, men blot udskudt. Men politik er omvendt også ulogisk nogle gange. Rammer Pia Olsen Dyhr en vælgeråre og får løftet partiet op på fem-seks procent, kan der godt komme lidt positiv stemning om projekter. Men det ændrer ikke på, at Pia Olsen Dyhr skylder en god forklaring på, hvad vi skal med SF.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Legendarisk dansk band: Ulovlig trick...
bt.dk
Godt eller dårligt nyt? Ingen ved...
bt.dk
Line Baun: Måske sidder de og får sig...
bt.dk
Skuddrama i USA: Nøgen mand dræber...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx