18/03-16 10:46; Opdateret: 18/03-16 11:45

Blåt flertal skærper tilsyn med muslimske friskolerBlåt flertal skærper tilsyn med muslimske friskoler

Der skal holdes bedre øje med de skoler, der har problemer med at leve op til krav om frihed og folkestyre.

storybild

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) har samlet borgerligt flertal for en række stramninger over for de frie grundskoler, der især har sigte på en del af landets muslimske friskoler. (Billede: Polfoto/Davali Philip)

Det skal være slut med at uddanne børn i muslimske friskoler til parallelsamfund, hvor de danske traditioner for frihed og folkestyre er fremmede størrelser.

Det er ambitionen bag en ny aftale om at styrke tilsynet med de frie grundskoler, som et flertal bestående af regeringen, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance præsenterede fredag formiddag.

Aftalen skærper tilsynet med de skoler, der tidligere har vist sig at have problemer, og er altså ifølge undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) ikke et kontrolregime samtlige friskoler kan se frem til.

- De skoler, der gør det godt, får lov til at fortsætte deres arbejde, mens vi strammer gevaldigt op på de skoler, hvor der er anledning til bekymring, siger hun.

Konkret betyder det, at der i ministeriet afsættes to årsværk til skærpet tilsyn og flere uanmeldte besøg, og at kravene til de tilsynsførende strammes op, så det eksempelvis ikke længere bliver muligt for tidligere ansatte på skolerne at stå for tilsynet.

Samtidig er partierne enige om at ændre friskoleloven, så det direkte fremgår, at eleverne - ud over de faglige egenskaber - skal uddannes til at begå sig i et frit samfund med folkestyre.

Ellen Trane Nørby lægger ikke skjul på, at ændringerne især har sigte på muslimske friskoler.

- Der er også velfungerende muslimske friskoler, men der er bekymrende tendenser i flere af dem, hvor man ikke har været i stand til at danne eleverne til at være en del af et demokratisk samfund.

- At gå i skole handler jo ikke kun om de faglige resultater. Det handler også om, at man bliver medborger i et land og forstår det lands værdier og grundlæggende kultur.

I Dansk Folkeparti er folkeskoleordfører Alex Ahrendtsen godt tilfreds med skærpelserne.

- Der har gennem årene været store problemer med muslimske friskoler, hvor vi har set svindel med elevtal og mistanke om koranskoler, og så har det faglige niveau ikke alle steder flugtet med det, vi forventer, siger han.

- Derfor er jeg glad for, at jeg med ministeren, De Konservative og Liberal Alliance er nået frem til den her aftale, siger han.

Det skærpede tilsyn træder i kraft med det samme, mens ændringerne i friskoleloven kræver behandling i Folketinget og først ventes at blive fremsat efter sommerferien.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansker sætter verdensrekord - og den...
bt.dk
Han blev ofret af cheftræneren: 'Jeg...
bt.dk
Tidligere pornomodel står frem: Peter...
bt.dk
Politiet vil løse gåden om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx