Af - 10/02-16 08:11

Hjernerystelse kan tredoble risikoen for selvmordHjernerystelse kan tredoble risikoen for selvmord

Nyt, udenlandsk studie med fokus på "hverdags"-hjernerystelser viser, at bare en enkelt hjernerystelse kan have langt værre konsekvenser end hidtil antaget.

Bildstrecke im Grossformat »

Her er de typiske forhold for at få en hjernerystelse. Kilde: Donald Redelmeier, som er seniorforsker på University of Toronto og en af studiets hovedforfattere.

Træthed, hovedpine og svimmelhed. Det er nogle af de typiske symptomer på hjernerystelse, men et nyt studie viser, at hjernerystelser kan have langt alvorligere konsekvenser end hidtil antaget.

Den langsigtede risiko for selvmord stiger nemlig til det tredobbelte hos voksne, som har været ramt af blot én hjernerystelse. Det viser et studie offentliggjort i Canadian Medical Association ifølge scientificamerican.com.

Studiet har nemlig fokuseret på ’hverdags’-hjernerystelserne. Selv helt milde hjernerystelser kan have langt værre konsekvenser end hidtil antaget.

Så cool er han: Nu fortæller Shaka Loveless om overfaldet
Så cool er han: Nu fortæller Shaka Loveless om overfaldet

Donald Redelmeier, der er en af studiets hovedforfattere, forklarer, at der er tre potentielle forklaringer på forskningsresultaterne.

Den første sandsynlige forklaring på den forhøjede risiko er, at hjernerystelser resulterer i hjerneskader, som patienten måske aldrig helbredes for. Hjerneskader, som kan øge risikoen for psykisk sygdom.

Ifølge Donald Redelmeier genoptager nogle patienter hverdagslivet for hurtigt, og det kan være den anden forklaring på den forhøjede selvmordsrisiko. Sådan vil man formegentlig føle overanstrengelse og frustration, fordi ens krop endnu ikke er klar til at leve op til en normal hverdagsrytme.

Vanvittig etape: Sprinter udgår med hjernerystelse
Vanvittig etape: Sprinter udgår med hjernerystelse

En tredje forklaring på resultaterne kan være, at dem som rammes af hjernerystelser måske allerede har ubalancer i livet.

- Men vi kiggede også på undergrupper, som ikke havde nogen psykiatrisk historik og ingen tidligere problemer, og vi fandt stadig en markant større risiko for selvmord. Så jeg tror ikke, det er hele historien, siger Donald Redelmedier, som er seniorforsker på University of Toronto, ifølge scientificamerican.com.

Sådan påvirker ventemusik din hjerne
Sådan påvirker ventemusik din hjerne

LÆS OGSÅ: Sådan snyder din hjerne dig hver dag

LÆS OGSÅ: Er det akavet? Det prøver din hjerne at fortælle dig

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stålsat Michael Laudrup: 'Jeg ønsker...
bt.dk
Prins Henriks nære ven fortæller:...
bt.dk
Er du anspændt og stresset? Giv dig...
bt.dk
Kvinde dræbt i trafikulykke
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx