Af - 05/09-14 12:36

Høje mængder kræft-fremkaldende stoffer fundet i grundvandetHøje mængder kræft-fremkaldende stoffer fundet i grundvandet

I 10 ud af 16 undersøgte steder har man fundet høje mængder af de kræftfremkaldende fluourstoffer PFOS og PFOA.

storybild

Foreløbigt er de farlige stoffer ikke fundet i drikkevandet, men flere eksperter mener, at Miljøstyrelsen burde undersøge netop det. (Billede: Polfoto/arkivfoto)

I en undersøgelse fra Miljøstyrelsen, der endnu ikke er offentliggjort, fremgår det, at der er fundet høje koncentrationer af stofferne PFOS og PFOA under øvelsespladser til brandbekæmpelse i Danmark.

Det skriver Ingeniøren fredag.

På hele 10 ud af 16 undersøgte steder har Miljøstyrelsen fundet fluorstofferne i grundvandet.

Mellemlægningspapiret er fyldt med kemikalier
Mellemlægningspapiret er fyldt med kemikalier

Kvinder kan teste sig selv for farlig kræftvirus
Kvinder kan teste sig selv for farlig kræftvirus

De skadelige stoffer kan give hormonforstyrrelser, de kan skade dit immunforsvar, og så øger de også risikoen for at få kræft, efter de har hobet sig op i din krop.

Der findes dog ikke nogen grænseværdier for mængden af fluorstofferne i drikkevandet i Danmark, men hvis man sammenligner med grænseværdierne i Tyskland, så er det bekymrende.

- Det ser ikke godt ud. Der er tale om ret høje koncentrationer. I f.eks. USA og Tyskland, hvor der har været tilsvarende forureninger, som har spredt sig til drikkevandet, har man set markant forhøjede niveauer af fluorstoffer i blodet hos mennesker, siger kemiker ved DTU Fødevareinstituttet Xenia Trier til Ingeniøren.

Xenia Trier, der har arbejdet med stofferne i flere år, fortæller, at der i prøverne er fundet mængder af de kræftfremkaldende stoffer, der overstiger de tyske grænseværdier tifoldigt.

Miljøstyrelsen: Vi har ikke styr på kemikalier
Miljøstyrelsen: Vi har ikke styr på kemikalier

Populært legetøj indeholder giftig kemi
Populært legetøj indeholder giftig kemi

Flere eksperter mener desuden, at Miljøstyrelsen burde sætte en større undersøgelse i gang for at finde ud af, om der er et reelt problem og i givet fald, hvor stort omfanget er - især angående vores drikkevand, hvor der dog endnu ikke er fundet de farlige stoffer.

Til DR fortæller Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet, at der er tale om 'monstrøse' og 'bekymrende' mængder:

- Der sker ikke så meget ved, at man bare drikker et enkelt glas vand, men hvis det er noget, folk har drukket i længere perioder - måske endda i årevis - vil jeg sige, at den altså er helt gal den der.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Schmeichel hylder Superliga-klub for...
bt.dk
Det norske kongehus forsvarer...
bt.dk
Dansk turistmål truet af lukning...
bt.dk
Verdensstjerne i nødråb for dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx