Af - 03/09-14 08:24; Opdateret: 03/09-14 12:56

Alle skal spare (næsten): Direktører holder lønfest i regionerneAlle skal spare (næsten): Direktører holder lønfest i regionerne

Lønstigninger på op mod 30 procent til direktører i regionerne er kritisabelt, mener politikere.

storybild

Der er i alt 16 direktører i regionernes direktioner. Her er de fem regionsdirektører, der er øverst i hierarkiet. (Billede: Grafik: Emotion)

Mens regionerne har sparet hver sjette hospitalsseng væk og tvunget personalet til at løbe hurtigere de senere år, har direktionen holdt lønfest.

Således har direktører i regionerne fået lønstigninger på op mod 30 procent siden 2007. Det viser aktindsigter fra landets fem regioner.

Læger og sygeplejersker raser: Vi kan ikke løbe hurtigere
Læger og sygeplejersker raser: Vi kan ikke løbe hurtigere

I Region Sjælland har adm. direktør Jens Andersen for eksempel fået knap 463.000 kroner mere i lønposen fra 2007 til 2013, hvilket er en lønstigning på 28 procent, mens koncerndirektør i Region Hovedstaden Morten Rand Jensen tjente knap 3,8 millioner kroner sidste år.

Han fik nemlig næsten 1,5 millioner kroner i særlig bonus oven i sin løn på over 2,3 millioner kroner.

Op mod 90.000 ansatte kan kigge i din journal
Op mod 90.000 ansatte kan kigge i din journal

Men den udvikling er stærkt kritisabel, mener en række regionsrådsmedlemmer. En af dem er Mette Abildgaard fra De Konservative:

”Jeg har svært ved at forsvare så høje lønninger og stigninger i disse økonomiske krisetider for sundhedsvæsnet. Der kan købes mange sygeplejersker for toppen af deres lønninger,” siger hun til metroxpress.

Hver sjette hospitalsseng er forsvundet siden 2007
Hver sjette hospitalsseng er forsvundet siden 2007

Hun bliver bakket op af blandt andre Susanne Langer fra Enhedslisten.

”Det er fuldstændig urimeligt. De er i forvejen vellønnet, og det er et dårligt signal at sende til de ansatte, der skal løbe hurtigere og arbejde mere og som på ingen måde bliver forgyldt. Men det gør direktørerne. Det er helt skævt,” siger hun til metroxpress.

IT-fejl kan have givet 40 kvinder kræft
IT-fejl kan have givet 40 kvinder kræft

Tal fra FOA viser, at portører og sygeplejersker i regionerne har fået mellem 16 og 17 procent mere i løn i samme periode.

Ifølge Danske Regioner, der fastsætter landets fem regionsdirektørers løn gennem Lønnings- og Takstnævnet, er den samlede lønstigning i regionerne på 21,3 procent fra 2007-2013, og derfor er direktørernes lønforhøjelser ikke urimelige.

Politikere: Grotesk, at kræftsyge børn skal faste i et døgn
Politikere: Grotesk, at kræftsyge børn skal faste i et døgn

”De fem regioner har i alt mere end 120.000 medarbejdere, så der er tale om store koncerner. Lønniveauet og lønudviklingen ligger på linje med øvrige toplønninger i store offentlige organisationer i stat og kommuner. Vi har også nogle direktører, der står til rådighed 24 timer i døgnet,” lyder det fra forhandlingsdirektør Signe Friberg Nielsen i en e-mail til metroxpress.

Der er i alt 16 direktører i regionernes direktioner. Fem af dem er regionsdirektører, der er øverst i hierarkiet i hver region. De resterende 11 direktørers løn fastsættes i de enkelte regioner.

LÆS OGSÅ: Dansk Sygeplejeråd: Grib nu ind, politikere

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Neymar til Madrid? Nu sætter Ronaldo...
bt.dk
Rystende teori om spøgelsesflyet: 'Vi...
bt.dk
Har du også fået en masse af disse...
bt.dk
Kender du ham? Brød ind til kvinde og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx