Af - 09/04-15 15:15

Søn af nazist: Vi skal bekæmpe racismen i DanmarkSøn af nazist: Vi skal bekæmpe racismen i Danmark

74-årige Claus Brylds far var top-nazist under 2. verdenskrig. Nu advarer sønnen mod at lade fascisme og racisme blomstre op igen

storybild

74-årige Claus Bryld er søn af en dansk top-nazist. Han mener at vi skal huske 9. april, fordi dagen skal minde os om at bekæmpe nazisme og racisme før det vokser sig stort. (Billede: Privatfoto)

Torsdag er det 75 år siden, at Hitlers tropper invaderede Danmark som et led i nazisternes plan om at underlægge sig Europa.
Året efter blev Claus Bryld født ind i en familie af top-nazister. Hans far, landsretssagfører Børge Michael Bering Bryld, var sammen med sine brødre ikke bare en del af samfundets elite, men også en af de mest magtfulde nazister i Danmark.

Gjort til syndebuk
Da tyskerne tabte krigen blev familien gjort til syndebukke, og den sociale udstødelse har forfulgt Claus Bryld lige siden.
- Den dag i dag dukker det op. Der er f.eks. folk, der ikke mener, at jeg må have en mening om besættelsen af Danmark, fordi jeg er søn af en nazist. I dag griner jeg af det, men tidligere gik det mig på, siger han til metroxpress.

Hetzen mod den 74-årige professor i historie kommer på trods af, at han er tidligere aktiv politiker på venstrefløjen og har skrevet adskillige bøger om Danmarks opgør med nazismen.
Det har givet ham et unikt indblik i dansk fremmedhad og hævngerrighed, og han advarer imod at vi ikke må lade racismen og nazismen få fodfæste igen.

Nazist fra dødslejr får 8.750 kroner om måneden af USA
Nazist fra dødslejr får 8.750 kroner om måneden af USA

Racismen på fremmarch i Danmark
- Nazisterne var jo ikke kun imod jøder, men også f.eks. slaver og sorte. I dag ser vi fascistiske grupper vinde frem i Grækenland, Italien og Ungarn. Og også her i Danmark er der tendenser til racisme, siger Claus Bryld.

Er du bekymret over situationen i Danmark?

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi forholder os til den, og bekæmper racismen, siger Claus Bryld.

Efterlyst nazist driller politiet: Ses vi der?
Efterlyst nazist driller politiet: Ses vi der?

- I 30'erne begik man den fejl at lade nazisterne få fodfæste. Det skal vi lære af i dag, og bekæmpe nazisme og racisme tidligt, siger han til metroxpress.
Den anerkendte historiker udkommer 4. maj med en ny bog: 'Min besættelse - 50 års livtag med historien'.

LÆS OGSÅ: Britiske soldater chokerer med nazi-hilsen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx