Af - 09/04-15 15:15

Søn af nazist: Vi skal bekæmpe racismen i DanmarkSøn af nazist: Vi skal bekæmpe racismen i Danmark

74-årige Claus Brylds far var top-nazist under 2. verdenskrig. Nu advarer sønnen mod at lade fascisme og racisme blomstre op igen

storybild

74-årige Claus Bryld er søn af en dansk top-nazist. Han mener at vi skal huske 9. april, fordi dagen skal minde os om at bekæmpe nazisme og racisme før det vokser sig stort. (Billede: Privatfoto)

Torsdag er det 75 år siden, at Hitlers tropper invaderede Danmark som et led i nazisternes plan om at underlægge sig Europa.
Året efter blev Claus Bryld født ind i en familie af top-nazister. Hans far, landsretssagfører Børge Michael Bering Bryld, var sammen med sine brødre ikke bare en del af samfundets elite, men også en af de mest magtfulde nazister i Danmark.

Gjort til syndebuk
Da tyskerne tabte krigen blev familien gjort til syndebukke, og den sociale udstødelse har forfulgt Claus Bryld lige siden.
- Den dag i dag dukker det op. Der er f.eks. folk, der ikke mener, at jeg må have en mening om besættelsen af Danmark, fordi jeg er søn af en nazist. I dag griner jeg af det, men tidligere gik det mig på, siger han til metroxpress.

Hetzen mod den 74-årige professor i historie kommer på trods af, at han er tidligere aktiv politiker på venstrefløjen og har skrevet adskillige bøger om Danmarks opgør med nazismen.
Det har givet ham et unikt indblik i dansk fremmedhad og hævngerrighed, og han advarer imod at vi ikke må lade racismen og nazismen få fodfæste igen.

LÆS OGSÅ: Nazist fra dødslejr får 8.750 kroner om måneden af USA

Racismen på fremmarch i Danmark
- Nazisterne var jo ikke kun imod jøder, men også f.eks. slaver og sorte. I dag ser vi fascistiske grupper vinde frem i Grækenland, Italien og Ungarn. Og også her i Danmark er der tendenser til racisme, siger Claus Bryld.

Er du bekymret over situationen i Danmark?

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi forholder os til den, og bekæmper racismen, siger Claus Bryld.

LÆS OGSÅ: Efterlyst nazist driller politiet: Ses vi der?

- I 30'erne begik man den fejl at lade nazisterne få fodfæste. Det skal vi lære af i dag, og bekæmpe nazisme og racisme tidligt, siger han til metroxpress.
Den anerkendte historiker udkommer 4. maj med en ny bog: 'Min besættelse - 50 års livtag med historien'.

LÆS OGSÅ: Britiske soldater chokerer med nazi-hilsen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx