Af - 01/07-14 23:47

Danmark stiller ingen krav til underernærede patienters energiindtagDanmark stiller ingen krav til underernærede patienters energiindtag

Hospitalerne skal screene patienterne for underernæring, men der er ingen krav til, om behandlingen efterfølgende virker. Danske Regioner er skeptiske over for nye krav.

storybild

Danske Regioner er helst fri for krav om patienternes energiindtag på de danske hospitaler. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Selv om det ifølge både De Konservative, Danske Regioner og en ernæringsprofessor bør være en selvfølge, at underernærede patienter får nok at spise, bliver det ikke afspejlet i de krav, der bliver stillet til hospitalernes ernæringsindsats.

De fokuserer nemlig primært på, om hospitalerne får screenet patienterne. Om patienterne efterfølgende får opfyldt deres energibehov er der til gengæld ingen krav til. Og det undrer professor Jens Kondrup fra Dansk Selskab for Klinisk Ernæring.

- Hvis man ikke tjekker målet, kan resten være lige meget. Så er det bare en selskabsdans, siger han.

Hospitaler misser screening af udmarvede patienter
Hospitaler misser screening af udmarvede patienter

Derfor opfordrer han til at få udarbejdet egentlige kriterier for, hvor meget af deres energiindtag de underernærede patienter skal have opfyldt.

Og den opfordring bliver positivt modtaget hos Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet (IKAS), der akkrediterer de danske hospitaler. Desværre er det bare ikke muligt på nuværende tidspunkt, lyder det fra vicedirektør Carsten Engel.

Hér bor Danmarks tykkeste borgere: -Vi er glade for mad
Hér bor Danmarks tykkeste borgere: -Vi er glade for mad

- Fremover vil vi meget gerne flytte fokus over på, hvad der kommer ud af de screeningerne. Med det giver ikke mening at opstille specifikke krav, hvis der ikke er en måde at opgøre dem på, siger han.

Derfor bør Danmark få skabt en database med detaljeret viden om ernæringsindsatsens effekt de patienter, det hele handler om.

Her er vinderen af Danmarks Sundeste Virksomhed 2014
Her er vinderen af Danmarks Sundeste Virksomhed 2014

- Det vil være en vældig stor støtte for ernæringsindsatsen, hvis man lavede en database, der automatisk indsamlede data over, om patienter i en ernæringsrisiko fik den energi, de har behov på, siger Carsten Engel.

Hvis eksempelvis Danske Regioner tog initiativ til at lave sådan en database, ville IKAS kunne bruge den til at udarbejde specifikke tærskler for patienternes energiindtag, som hospitalerne så ville skulle leve op til.

- Som modellen er sammensat nu, ville det automatisk indgå som et krav, hvis der var sådan en database, siger han.

Ny 'grøn' Coca Cola narrer ingen
Ny 'grøn' Coca Cola narrer ingen

Hos Danske Regioner er formand for sundhedsudvalget Ulla Astman dog ikke begejstret ved tanken om specifikke krav for patienternes energiindtag.

- Det bør der ikke sættes måltal for, for det bør være en del af den almindelige behandling, der bør finde sted, siger hun:

- Man skal passe på med at opfinde nye dokumentationskrav på baggrund af en enkelt undersøgelse. Og det er helt naturligt for mig, at man følger op på den slags screeninger af sig selv.

Politiet advarer: Livsfarlig medicin stjålet fra hospital
Politiet advarer: Livsfarlig medicin stjålet fra hospital

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx