18/09-13 12:53

Flere barselsbesøg og hjælp til nye familierFlere barselsbesøg og hjælp til nye familier

Astrid Krag ærgrer sig over, at stadig flere nyfødte bliver genindlagt. 40 millioner skal bremse udviklingen.

storybild

Der skrues nu op for hjælpen til nybagte familier. Det sker i kølvandet på, at der er kommet langt flere genindlæggelser af spædbørn - formentlig fordi de bliver for tidligt udskrevet efter fødslen. (Billede: Polfoto/arkiv)

Antallet af genindlæggelser efter fødsler stiger og stiger. Nu tager regeringen nye midler i brug for at bekæmpe udviklingen.

Det siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) i et skriftligt svar til Ritzau.

- For at sikre, at familierne får hjælp den første tid efter fødslen, skal alle kvinder, der sendes hjem fra fødselsafdelingerne inden for 72 timer, fremover tilbydes et barselsbesøg af en sundhedsplejerske på fjerde- eller femtedagen efter fødslen.

- Men vi skal også have blik for de familier, der har særlig brug for en hjælpende hånd. Derfor vil regeringen afsætte 40 millioner kroner til at styrke svangre- og barselsindsatsen for særligt sårbare familier, siger Astrid Krag.

LÆS OGSÅ: Dårlig start: Mange nyfødte må genindlægges

En undersøgelse, som Statens Serum Institut har lavet, viser ifølge Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev Synergi, at antallet af genindlæggelser i perioden 2007-2012 steg fra 640 til 1300. Det svarer til en stigning på 117 procent.

- Det er utrolig ærgerligt, for det er vigtigt for både barn og forældre, at den nye familie får en god start på tilværelsen.

- Det er på høje tid, at vi får bremset den kedelige udvikling. Derfor skal vi styrke forebyggelsesindsatsen og blive bedre til at hjælpe de nybagte mødre med at få gang i amningen og lignende, siger Astrid Krag.

Undersøgelsen viser også, at de nyfødte og deres familier bliver udskrevet hurtigere fra landets barselsgange. I 2007 var nyfødte i gennemsnit indlagt i 92 timer, mens den gennemsnitlige indlæggelsestid i 2012 var faldet til 77 timer.

Dansk Sygeplejeråd efterlyser et mere fleksibelt arbejde mellem kommuner og regioner, fordi de ikke synes, det giver mening, at regionerne har det formelle ansvar i de første to uger efter fødslen, når flere og flere udskrives hurtigere.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand fundet bevidstløs efter brand...
bt.dk
Opsigtsvækkende 'censur' i...
bt.dk
Brøndby og FCM dominerer: Her er...
bt.dk
Ost trækkes tilbage flere steder i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx