Af - 21/09-16 10:20; Opdateret: 21/09-16 10:32

Dødeligt stik: Europas farligste myg sværmer på dette sted i DanmarkDødeligt stik: Europas farligste myg sværmer på dette sted i Danmark

Nilfeber-myggen er igen fundet i Danmark. Klimaforandringer kan være en del af forklaringen, lyder det fra ekspert.

Bildstrecke im Grossformat »

Den er tilbage.

For to år siden skabte det store overskrifter, da myggen culex modestus blev opdaget i et vandhul i Greve. Danmarks Tekniske Universitet kaldte myggen for Europas farligste, fordi den kan sprede sygdommene West Nile virus og Usutu-virus fra fugle til mennesker. De uhyggelige vira kan medføre hjernebetændelse, som man kan dø af, og der findes ingen vaccine til mennesker mod sygdommene.

Nu har DTU slået fast, at myggen er på spil igen. Denne gang på Vestamager, skriver DR.

Grækerne og Italienerne er vant til stik fra Nilfeber-myggen, men Østrigerne må også se i øjnene, at de måske skal forvente kløe fra myggen, der blev spottet for første gang i landet sidste år. Og nu ser det ud til, at myggen finder vej til Danmark med jævne mellemrum, og forklaringen kan være en kombination af klimaforandringer og specielle forhold på Vestamager, lyder det fra epidemiolog hos DTU, René Bødker.

Han vurderer, at myggen har bevæget sig så langt mod nord, som den formentlig er i stand til.

- Og når den lever sådan et sted, hvor klimaet ikke er optimalt for den, skal alt andet være perfekt for, at den har en chance for at etablere sig. Og det er nok derfor, at den er superkræsen og vælger få steder at leve, siger René Bødker.

Forskere: Zika udgør trussel mod 2,6 milliarder mennesker
Forskere: Zika udgør trussel mod 2,6 milliarder mennesker

Nervøs for trækfugle
Der er dog umiddelbart ingen grund til at være bange for myggestik endnu. Nilfeber-myggen er først farlig, når den stikker en fugl med West Nile virus og derefter et menneske, og den slags dødelige ammunition har den ikke, lyder det fra forskeren.

René Bødker var dog for to år siden bekymret for myggenens ankomst til Danmark.

- Nilfeber-myg er Europas farligste myg, for den spiller den vigtigste rolle i forhold til at overføre West Nile virus fra fugle til mennesker. Myggearten bider nemlig gerne om dagen og angriber både fugle og mennesker. Det er bestemt ikke en myggeart, vi har lyst til at se i et tæt befolket område med mange trækfugle, sagde han til DTU’s hjemmeside.

Genetisk ændrede myg sættes ind mod zikavirus
Genetisk ændrede myg sættes ind mod zikavirus

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx