Af Pelle Dam - 21/02-14 23:12

Danmark vil sende fly til uroplaget afrikansk landDanmark vil sende fly til uroplaget afrikansk land

Den danske regering forbereder et militært bidrag til Den Centralafrikanske Republik.

Regeringen forbereder et egentligt militært bidrag til den styrke på 3000 soldater og politifolk, som FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, vil sætte ind for at forhindre yderligere eskalering af urolighederne i Den Centralafrikanske Republik.

Ifølge Politikens oplysninger bliver der ikke tale om kampsoldater, men om støtte til logistik og transport, skriver avisen lørdag.

Tropper forsøger at afvæbne militser i Centralafrika
Tropper forsøger at afvæbne militser i Centralafrika

Konkret undersøger regeringen muligheden for at stille et dansk Herkulesfly til rådighed for de blå baretter, der side om side med de omkring 6000 afrikanske og 2000 franske soldater, der allerede befinder sig i landet, skal bremse yderligere voldshandlinger.

Flyvevåbnet arbejder på højtryk for at kunne være klar med et fly, hvis regeringen og Folketinget i den kommende uge vedtager en egentlig militær dansk indsats i det fattige afrikanske land.

»En mand, der har fået skåret sine kønsdele af og proppet dem i munden, han er pludselig ikke så mandig mere«
»En mand, der har fået skåret sine kønsdele af og proppet dem i munden, han er pludselig ikke så mandig mere«

Antallet af udsendte afhænger af sikkerhedsforholdene, men til lande som Den Centralafrikanske Republik vil Danmark typisk foretrække selv at udsende vagtmandskab sammen med flybesætning, teknikere og andre eksperter.

I givet fald kan op til 50 danskere se frem til at skulle pakke kufferten.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) bekræfter overvejelsen, men vil ikke forholde sig til den konkrete sammensætning. Han slår dog fast, at det ikke er en storstilet militær operation, der er på tegnebrættet.

Amnesty advarer: Etnisk udrensning i Centralafrika
Amnesty advarer: Etnisk udrensning i Centralafrika

- Det er en mindre ting, hvis det er overhovedet. Det kræver, at vi kan frigøre noget materiel, som giver mening for Den Centralafrikanske Republik, og det er det, vi er ved at finde ud af, siger han til Politiken.

Fredag meddelte handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), at Danmark vil bidrage med yderlige 10 millioner kroner til at genoprette lov og orden i det afrikanske land.

- Den danske støtte skal bidrage til FN's indsats for, at embedsmænd og politi bliver i stand til hurtigst muligt at genoprette lov og orden, meddelte ministeren.

LÆS OGSÅ: EU sender 1.000 soldater til afrikansk borgerkrig

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Frustreret lærer frygter det værste:...
bt.dk
Kendt politiker forlader Folketinget:...
bt.dk
Læge i desperat opråb: Løkke, du...
bt.dk
Irina efter bruddet: Sådan er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx