Af - 19/04-14 12:46; Opdateret: 19/04-14 13:17

Blev gravid som 13-årig: Sådan har Danmarks yngste mor detBlev gravid som 13-årig: Sådan har Danmarks yngste mor det

Rikke Larsen fra Nakskov har mærket fordømmelsen, siden hendes datter fornylig i en alder af 13 år blev gravid.

storybild

Angelica Larsen og hendes nyfødte søn, Frej. (Billede: Privatfoto: Rikke Larsen)

For få dage siden stod det klart, at England havde fået sit yngste forældrepar nogensinde, og nyheden om, at den 12-årige mor havde fået barnet med sin 13-årige kæreste vakte stor opsigt og forargelse i befolkningen.

Rikke Larsen fra Nakskov kender bedre end nogen andre til den opmærksomhed og kritik, det medfører, når børn føder børn.

Far til 12-årige datter, der er blevet mor: Jeg brød sammen
Far til 12-årige datter, der er blevet mor: Jeg brød sammen

Hendes datter, Angelica, blev sidste år gravid som 13-årig, og for kort tid siden fødte hun en lille dreng på Nykøbing Falster Sygehus.

- Det har været hårdt, men hun klarer opgaven forbavsende godt, siger 41-årige Rikke Larsen til metroxpress.

Det er nu tre måneder siden, at Rikke Larsens datter blev mor, og at hun selv blev bedstemor.

Og selv om Angelica og sønnen Frej har været i plejefamilie, siden de blev udskrevet fra hospitalet, - langt væk fra Rikke Larsen - er landsbysladderen der stadig.

Chokerende: Moren er 12 - faren 13
Chokerende: Moren er 12 - faren 13

- Jeg har jo godt vidst, at der ville blive snakket om det, for det er en lille by, vi bor i, men det betyder ikke så meget for mig, hvad der bliver sagt i krogene, eller hvad naboerne siger. Det betyder mere for mig, hvad min mor, min søster og ungerne siger, betoner hun.

Fordømmelsen, kritikken og beskyldninger og et fejlslagent forældreansvar følger også med, når ens datter pludselig står i en seriøs voksenrolle, fortæller Rikke Larsen, som med datterens graviditet også har stået i et svært dilemma og stillet sig selv spørgsmål, som de færreste forældre nogensinde vil stille sig selv.

- Mange mener, at jeg burde have presset på og tvunget hende til en abort, men tænkt sig at føde en sen-abort og gennemgå det som 13-14-årig. Hvad hvis hun aldrig bliver sig selv igen? Hun er så ung, at hun ikke ved, hvem hun er endnu. Skulle jeg så give hende det med i bagagen, fordi jeg ville have min vilje?, pointerer hun.

- Jeg havde et valg, hvor jeg kunne gennemtrumfe en linje, fordi hun er 14 år og bor hjemme, men det var samtidig et valg, hvor jeg kunne risikere, at hun ville hade mig resten af mit liv, siger Rikke Larsen, der arbejder på Kofoedsminde – en institution for udviklingshæmmede kriminelle.

Rikkes datter, Angelica, blev gravid med sin 16-årige kæreste Christian, som hun havde mødt over nettet. Det var datterens første kæreste, og Rikke Larsen blev mistænksom, da Angelica blev humørsyg, træt og kastede op.

- Det var hendes beslutning at dyrke ubeskyttet sex, selv om hun ikke var gammel nok til sex. Jeg trak den måske for længe med p-piller, men at give p-piller til en 13-årig pige er også det samme for mig som at sige, ”Nu må du godt have sex.” Det er et forkert signal at sende, og derfor kunne jeg ikke drømme om gøre det.

Angelica og kæresten Christian boede på det tidspunkt 70 km fra hinanden, og distancen betød, at de i weekenderne sov sammen.

- Jeg kunne udstyre dem med kondomer og håbe på, at de passede på sig selv. Men jeg forbød dem heller ikke at have sex, for jeg ville hellere have, at de havde sex hjemme, end de havde det på gadehjørner og rundt omkring.

Netop spørgsmålet om prævention har fyldt meget i omverdenens fordømmelse.

- Hvor var moren henne, spørger folk, men jeg kunne jo ikke ligge imellem dem hver nat. Det gjorde jeg ikke, og det har jeg da fortrudt, siger Rikke Larsen.

Angelica er i dag 14 år og en af Danmarks yngste mødre, men hun klarer opgaven på imponerende vis, mener moren.

- Angelica er en sej pige, og hun klarer det skidegodt. Jeg kan huske, at jeg var vildt usikker, da jeg selv blev mor. Og dengang betød det meget, at jeg havde mit netværk omkring mig. Den glæde har Angelica ikke på samme måde, fordi hun er så ung, men alligevel holder hun gejsten oppe og er rimelig god til at være sig selv.

Hvordan klarer hun de fordømmende kommentarer og snakken i krogene?

- Den klarer hun bedre end mig. Jeg ved ikke, om det måske er fordi, hun er så ung. Jeg tror måske, det gør det nemmere at være ung i sådan en situation, fordi hun ikke har så mange bagtanker. Men hun er modig, for hun står på skud for meget, og jeg kan kun stå ved siden af og holde hende i hånden, siger Rikke Larsen, der håber på, at hendes datter kan genoptage sin skolegang i 9. klasse efter sommerferien, så hun på sigt kan efterfølge familiens ældste datter, Nicoline på 22 år, der læser litteraturvidenskab på Københavns Universitet.

- Selvfølgelig er jeg lidt nervøs på Angelicas vegne, når det gælder fremtiden. Men det er et valg, hun har taget, og hun ved, hvad det handler om.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

USA's topforhandler: EU og Danmark...
bt.dk
Babylykke: Kendt TV 2-korrespondent...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert om...
bt.dk
I dag kan en ny børne-dille begynde:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx