02/08-17 14:01

Vand kan ødelægge læderjakken: Sådan plejer du denVand kan ødelægge læderjakken: Sådan plejer du den

Hvis læderjakken er begyndt at se lidt slidt ud, kan det være fristende at tørre den af med en våd klud. Men faktisk kan det skade mere, end det gavner.

storybild

- Hvis du ikke renser din jakke, inden du plejer den, svarer det til, at du går rundt i haven og roder med jord og planter hver eneste dag, og når du så kommer ind om aftenen, smører du dine hænder ind i fugtighedscreme uden at vaske dem først, fortæller Svend Aage Jensen. Scanpix/Kristoffer Juel Poulsen/arkiv

København. Hvis noget er beskidt eller støvet, skal det tørres af med en våd klud. Det er en logisk tankegang.

Men når det handler om at gøre en læderjakke ren og pæn, skal det altså ikke gøres med en våd klud, slår Svend Aage Jensen fast. Han har arbejdet med læderpleje siden 1972 og er indehaver af butikken Leather Care.

- Rigtig mange steder er der kalk i vandet, og det - sammen med vand - er direkte skadeligt på læderet, siger han.

I gamle dage blev det anbefalet, at man kunne bruge sæbespåner til at gøre læderet rent, men i dag er sæbespåner fremstillet kemisk og indeholder nogle af de samme enzymer, som findes i vaskepulver. Disse enzymer udtørrer læderet, forklarer Svend Aage Jensen.

Stod det til ham, burde vi holde os fra gamle husråd, for det, der virker, er produkter, som er lavet specielt til læder.

Det første du skal gøre, når du vil friske din læderjakke op, er at rense den med en rensecreme, der er beregnet til den slags læder, din jakke er lavet af.

- Hvis du ikke renser din jakke, inden du plejer den, svarer det til, at du går rundt i haven og roder med jord og planter hver eneste dag, og når du så kommer ind om aftenen, smører du dine hænder ind i fugtighedscreme uden at vaske dem først, fortæller Svend Aage Jensen.

Når jakken er renset, skal den plejes med en lædercreme. Det må gerne være en, der samtidig beskytter eller imprægnerer læderet. Her er det vigtigt, at du kender forskel på lædercreme og læderfedt.

- Læderfedt lukker porerne i læderet. Det er vigtigt, at porerne bliver holdt rene, så at sætte en prop i porerne med læderfedt er en dårlig idé. Det er specielt de helt dyre læderjakker, hvor det er værst at bruge læderfedt, siger Svend Aage Jensen.

Derfor råder han til, at man bruger lædercreme til sin læderjakke. Derudover anbefaler han, at man ikke selv forsøger sig med at friske farven op ved at farve læderet op derhjemme.

- Der er risiko for, at læderet bliver skjoldet, smitter af og ser mere slidt ud end før, siger Svend Aage Jensen.

Derudover er det svært at farve en jakke op, fordi den har folder, hvilket et par lædersko for eksempel ikke har.

Fakta: Find plejemidlet frem hver anden måned

- Næste gang du køber en læderjakke, så spørg i butikken, om de har produkter, der er beregnet til at pleje den.

- I perioder hvor du bruger din læderjakke flittigt, kan den med fordel få en plejetur hver anden måned.

- Køb gerne produkter af ordentlig kvalitet. Det betaler sig i den lange ende.

Kilde: Svend Aage Jensen

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dommen over Peter Madsens perverse...
bt.dk
Stjernen afslører: Barcelona- og...
bt.dk
I dag kan en ny børne-dille begynde:...
bt.dk
Dansk kendis har tabt sig 25 kilo:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx