Af Ritzau - 20/12-16 09:55; Opdateret: 20/12-16 10:14

Angreb i Gaza lå bag antijødisk imamprædiken i OdenseAngreb i Gaza lå bag antijødisk imamprædiken i Odense

En 58-årig imam nægter sig tirsdag ved Retten i Odense skyldig i anklager om forhånelse af jøder i prædiken.

storybild

Her i moskeen på Ørbækvej 274 i Odense blev der ifølge anklagemyndigheden tilbage i 2014 i en prædiken ytret hånende ord mod jøder. Imamen, som holdt prædikenen, nægter sig skyldig. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Kristian Brasen)

Israels angreb på palæstinensere i Gaza tilbage i 2014 spiller en hovedrolle tirsdag i Retten i Odense.

Det var nemlig de angreb, som lå til grund for en tale af imamen Mohamad Al Khaled Samha i en moské på Ørbækvej i Odense i september 2014.

I talen omtalte imamen jøder, som "børn af aber og svin", lyder det i et anklageskrift, som Fyns Politi har udarbejdet mod manden.

Forsvarsadvokat Niels Rex fortæller tirsdag formiddag i retslokalet, at netop de kampe, der foregik i 2014 spiller en betydelig rolle for forståelsen af talens indhold.

- Udtalelsen skal ikke ses som en udtalelse om alle jøder, lyder det fra advokat Rex i hans indledende bemærkninger til sagen.

Imamen selv afviser da også, at han har villet forhåne jøder.

- Jeg har selv ikke noget mod jøder. Talen blev holdt, hvor der kun var muslimer. 95 procent var palæstinensere. Jeg vidste ikke, at talen blev optaget, og jeg ved ikke, hvem der har uploadet den, fortæller imamen.

Men optaget blev den. Via et mellemøstligt medie kaldet Memri fandt videoen vej til en israelsk avis, som omtalte den. Ad den omvej blev danske medier opmærksomme på talen.

Dækningen af talen herhjemme førte til, at flere meldte imamen til politiet, og det er baggrunden for, at sagen nu - mere end to år efter talen - er endt i retten.

Imamen fortæller tirsdag, at også et drab på et palæstinensisk barn tilbage i 2014 havde betydning for talens ordlyd. Barnet blev ifølge imamen dræbt og brændt af jødiske bosættere.

- Talen var et budskab om, at folk skulle have luft for deres vrede, men ellers skulle den mane til besindighed, fortæller Niels Rex, og imamens egen forklaring bakker det synspunkt op.

Talen handlede om Harmagedon, det endelige slag, hvor muslimer skal bekæmpe jøder, lyder det fra imamen.

- Min tale var udelukkende om den israelske hær. Selv de jøder, der er i Palæstina - børn og kvinder - dem vil vi ikke gøre noget. Vi vil kun bekrige dem, der flyver og bomber os fra luften, forklarer imamen.

Der ventes at falde dom senere tirsdag.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Åbenhjertig Michael Laudrup: Derfor...
bt.dk
Legendarisk stjerne gør endelig comeback
bt.dk
Efter måneders politisk kaos: Nu får...
bt.dk
Mange har misforstået hot tendens:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx