Af Ritzau - 08/12-16 14:57; Opdateret: 08/12-16 15:36

Thulesen Dahl går i tænkeboks om Europol-aftaleThulesen Dahl går i tænkeboks om Europol-aftale

Ifølge ny aftaleskitse vil Danmark ryge ud af Europol, hvis vi forlader Schengen. Det er et problem, mener DF.

storybild

DF anbefalede et nej til folkeafstemningen om retsforbeholdet sidste år. Partiet ville hellere have en parallelaftale om Europol. Nu er regeringen klar med et oplæg til en aftale, der ikke er en parallelaftale, men dog sikrer fortsat dansk medlemskab af politisamarbejdet. DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, overvejer nu for og imod. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Den aftale, Danmark står til at kunne få om det europæiske politisamarbejde, tegner på mange måder rigtig godt, mener Dansk Folkeparti.

Men der er én væsentlig ulempe set med partiets øjne, siger partiformand Kristian Thulesen Dahl.

Aftalen indeholder nemlig en forudsætning om, at Danmark er med i Schengen-samarbejdet. Det er de regler, der blandt andet betyder, at man kan rejse mellem lande uden at vise pas.

De regler er Dansk Folkeparti imod, fordi de også forhindrer Danmark i at indføre permanent grænsekontrol.

Derfor vil Kristian Thulesen Dahl ikke umiddelbart tage stilling til, om hans parti vil være med til at give regeringen mandat til at indgå den skitserede aftale.

- Sagen er, at vi er det eneste parti i dag, der ønsker fuld grænsekontrol, siger han.

- Men det (Schengen-medlemskabet, red.) er stadig på et mellemstatsligt grundlag. Det er stadig Danmark, der fuldt bestemmer, om vi en dag vil ændre tingene.

- Skal det så forhindre os i at lave en god aftale om Europol? Det skal vi bruge de næste dage på at diskutere, siger Thulesen Dahl.

Det kunne umiddelbart se ud til, at DF må opgive drømmen om dansk grænsekontrol, hvis den skitserede aftale bliver til virkelighed.

For man må forstå, at Danmark vil ryge ud af Europol, hvis vi forlader Schengen, sådan som indførelse af grænsekontrol vil fordre.

Men Kristian Thulesen Dahl mener ikke, det giver mening at se det på den måde.

- Jeg vil ikke konstatere, at vi ikke får grænsekontrol. Lige nu har vi grænsekontrol.

- Vi kalder den bare midlertidig. Jeg kunne godt tænke mig, at vi har midlertidig grænsekontrol, lige indtil den dag, vi får permanent grænsekontrol, siger han.

Thulesen Dahl er torsdag, sammen med de øvrige partiledere, blevet orienteret om resultatet af de forhandlinger, regeringen har ført, efter at de danske vælgere stemte nej til at afskaffe retsforbeholdet sidste år.

Det vil betyde, at Danmark ryger ud af Europol til maj, hvis ikke en aftale falder på plads.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal have opbakning fra et flertal i Folketinget for at kunne indgå aftalen. Men han understreger, at det flertal ikke nødvendigvis behøver omfatte DF.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lægen sagde, han aldrig kom til at...
bt.dk
Ny gade til dine børns barndom? Nu...
bt.dk
De små hyldede Frederik: Men deres...
bt.dk
Dårligst af alle: Helt og aldeles...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx