Af - 07/01-14 11:02; Opdateret: 07/01-14 12:34

Sådan gik det: TV2 ville sende dansker ud i rummetSådan gik det: TV2 ville sende dansker ud i rummet

Carsten Marquart vandt i 2001 TV 2's 'Den store mission' om en billet til at komme i rummet. Men sådan gik det aldrig. Læs her danskerne mislykkede forsøg på at komme ud i rummet.

storybild

Vinder af TV2 programmet "Den Store Mission", Carsten Marquart. Han kom dog aldrig ud i rummet - men fik i stedet en check på 98.000 dollar i kompensation. (Billede: Lars Poulsen)

I dag kunne Mx.dk skrive, at danske Mai Kirketerp Madsen Ogasawara fra Esbjerg er blevet udtaget blandt 1.058, der skal konkurrere om at blive første mennesker på Mars i Mars One-missionen.


Men danskernes færd ud i rummet har ind til videre været lidt af en fiasko. Der har nemlig aldrig været en dansker i rummet.

Rummet bugner af skrald: Risikoen for nedfald stiger
Rummet bugner af skrald: Risikoen for nedfald stiger

I 2001 kom der for alvor gang i rum-snakken, da den dengang 22-årige ingenørstuderende Carsten Marquart vandt TV 2-programmet 'Den store mission', hvor hovedpræmien var en 90 minutter lang tur ud i rummet med 10 minutters vægtløshed.

'Den store mission' endte dog i fiasko, da firmaet bag Carsten Marquarts rumrejse ikke kunne levere varen. I 2006 fik Carsten Marquart derfor af TV 2 udbetalt de 98.000 dollars (ca. 540.000 kroner, red.) som billetten kostede.

I 2009 kunne udlandsdanskeren René Gross Kærskov fortælle de danske medier, at han ville bliver den første dansker i rummet. Dengang kunne professor i gravitations- og rumfysiologi på Københavns Universitet Peter Norsk dog fortælle , at det var 'varm luft'.

Danske satellitter skal på stor rummission
Danske satellitter skal på stor rummission

- Bare fordi han har købt en tur i et fly, som i en parabolbane kan skabe 20 sekunders vægtløshed, behøver han jo ikke være et geni. Jeg har selv utallige gange igennem mit arbejde været vægtløs i sådanne fly, og det er der mange danskere, som har været. Det gør os ikke til de mulige første danskere i rummet. Rumfartøjet' flyver kun op i 110 kilometers højde, hvor det befinder sig i få minutter, sagde han til ekstrabladet.dk.

Det endelige gennembrud for at få en dansker i rummet skete i sommeren 2013, hvor det blev offentliggjort at den danske astronaut Andreas Mogensen i 2015 vil komme på sin første mission til Den Internationale Rumstation. Dermed skulle det være sikkert og vist, at Andreas Mogensen bliver den første dansker i rummet.

Affyret: Rumfartøj fra Nasa er på vej mod Mars
Affyret: Rumfartøj fra Nasa er på vej mod Mars

Andreas Mogensen fuldførte sin astronautuddannelse i 2009, er uddannet civilingeniør.

- Personligt mener jeg, at rumfarten handler om vores fælles fremtid som mennesker. Hvordan opfatter vi os selv om 500 år. Det kan godt være, at det at rejse til månen virker banalt set i forhold til det ufatteligt store verdensrum, men det, vi laver i dag, er de første små skridt på vejen. Og man skal lære at kravle, før man kan gå, sagde Andreas Mogensen til videnskab.dk i 2010.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet søger vidner til dødsulykke...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
Ny forskning: Sådan lærer du dit barn...
bt.dk
Tidligere Playboy-model' står frem...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx