Af Peter Astrup - 12/07-17 09:08

Forskere i dyster udmelding: Ny masseudryddelse truer planetenForskere i dyster udmelding: Ny masseudryddelse truer planeten

Jorden har i planetens levetid været gennem fem såkaldte masseudryddelsesfaser. Den sidste fandt sted for cirka 65 millioner år siden og menes at være forårsaget af et enormt meteornedslag, som udryddede dinosaurerne.

storybild

Nu mener forskere, at vi ikke bare står overfor en sjette masseudryddelsesfase, men at vi simpelthen befinder os midt i den. Det skriver CNN.

Mandag bragte tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences et studie, der dokumenterer, at en tredjedel af klodens cirka 27.600 pattedyr, fugle, amfibie og reptilarter er på hastigt tilbagetog både i antal og på størrelsen af de geografiske områder, som de bor på.

Videnskabsfolkene har blandt andet set på 177 typer pattedyr og fandt, at de alle har mistet minimum 30 procent af det naturlige territorium, som de normalt lever på i perioden 1900 til 2015. Over 40 procent af de arter oplevede 'voldsomme fald i populationen', hvilket betyder, at de har mistet minimum 80 procent af deres naturlige territorium.

»Det er det mest omfattende studie af sin art, som jeg er bekendt med,« siger Anthony Barnosky, direktør ved Jasper Ridge Biological Preserve ved Stanford Universitet.

Han har ikke bidraget til studiet, men udtaler sig som ekspert på området. Han forklarer, at selv ganske almindelige arter er blevet mindre i antal over årene.

»Når det går op for dig, at vi har udryddet 50 procent af Jordens vilde dyr i de sidste 40 år, så skal der ikke avanceret matematik til at forstå, at hvis vi halverer antallet hver gang, der er gået fyrre år, så er der snart ikke mere tilbage,« siger han til CNN.

Det nye studie tager ikke alene udgangspunkt i truede dyrearter. I stedet tager det dramatiske fald i antallet af dyr i en konkret bestand.

»Tag for eksempel den afrikanske elefant. Vi har stadig cirka 400.000 elefanter i Afrika og det kan jo lyde som et stort antal. Men det er stadig mere end halveret i de sidste hundrede år. Tidligere var der over en million elefanter,« siger han.

Nogle af årsagerne til den nye masseudryddelsesperiode skyldes adskillige menneskeskabte problemer.

For eksempel inddragelse af landområder til landbrug, skovning og bosættelse. Desuden brug af giftige kemikalier, kulstofudledning og introduktion af invasive arter.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Støjberg-opgør i Venstre: Det havde...
bt.dk
Ekspert undrer sig over...
bt.dk
Sidste skoledag på gymnasium aflyst...
bt.dk
Nu rammer den nye Stars-film...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx