28/09-13 23:07

Søvndal foreslår ret til militært indgreb uden FNSøvndal foreslår ret til militært indgreb uden FN

Nye regler skal gøre militære indgreb udenom et FN-mandat muligt, mener udenrigsministeren.

storybild

(Billede: Polfoto)

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) foreslår, at der indføres et nyt internationalt sæt regler, der skal regulere, hvornår det er i orden at gennemføre militære indgreb i andre lande uden et mandat fra FN's Sikkerhedsråd.

Det skriver Politiken søndag.

Udenrigsministeren opstiller tre betingelser, der skal være opfyldt, for at legitimere et militært angreb uden mandat fra FN's Sikkerhedsråd.

- Jeg synes for det første, det er afgørende, at de politiske muligheder i FN er forsøgt og udtømt. For det andet skal det, man laver militært, være proportionalt med det problem, man vil løse.

- For det tredje er det afgørende at understrege, at de lande, der deltager, ikke må have nogen selvstændige politiske interesser i det land, hvor de griber ind, siger Villy Søvndal til Politiken.

Han mener, at de tre kriterier ville have gjort det muligt at straffe Syrien for anvendelsen af kemiske våben, sådan som USA truede med at gøre - samtidig med at de ville have forhindret krigen i Irak i 2003.

- Reglerne skal være knyttet til FN's princip om 'Responsibility to protect', siger Villy Søvndal med henvisning til princippet om, at verdenssamfundet har en forpligtelse til at gribe ind, hvis et land udfører grove overtrædelser af menneskerettighederne eller folkedrab mod egne statsborgere.

Som det er i dag, er FN’s regler for krig ganske klare. Lande må kun udføre militære indgreb, hvis det sker i selvforsvar, eller hvis der foreligger et mandat fra FN's Sikkerhedsråd.

De regler har dog ikke forhindret USA og skiftende partnere i at gennemføre militære indgreb i tilfælde, hvor FN's Sikkerhedsråd var blokeret.

Det skete i flere omgange i forhold til Saddam Husseins Irak, ligesom flybombardementerne af Serbien i 1999 foregik uden om FN.

/ritzau/


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er vinderen af 'Divaer i Junglen'
bt.dk
Silkeborg-manager efter drama:...
bt.dk
Afbrød live-tv under Royal Run: Nu...
bt.dk
Dyrere benzin på vej
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx