Af - 18/03-15 13:33

Ensomme heste får stress i staldboksenEnsomme heste får stress i staldboksen

Mangel på social kontakt mellem heste, er en stor årsag til stress problemer.

storybild

Bokse, hvor hesten står alene, er et stort problem. (Billede: Polfoto)

En ny undersøgelse fra Nottingham Trent University i England viser, at bokse, hvor heste står alene, giver dyret væsentlige problemer med stresssymptomer, skriver The Telegraph.

Men problematikken er dog noget man har kendt til siden starten af 00'erne, fortæller en dansk forsker.

- Jeg lavede mit speciale i 2002, der viste udvikling af adfærdsforstyrrelse hos heste, når de ikke har kontakt med andre heste, siger Janne Winther Christensen, lektor ved Institut for Husdyrvidenskab - Adfærd og Stressbiologi på Aarhus Universitet, og uddyber:

TV: Hesten Spanky har en helt særlig rytter
TV: Hesten Spanky har en helt særlig rytter

- Heste har et meget stort behov for social kontakt, hvilket de ikke får opfyldt, når de står i en boks for sig selv – heller ikke med en hest i en boks ved siden af.

En af følgende ved manglende social kontakt med andre heste er mavesår, som blandt andet opstår på grund af stressniveauet hos hestene:

- Vi ser også en meget stor grad af mavesår hos danske heste, da det er konstateret hos mere end 50 procent af hestene. Visse studier har endda vist helt op til 80 procent. Nogle af mavesårene kommer af forkert fodring, mens de dybe mavesår især ses ved stressede heste, fordi de ikke har fået opfyldt deres naturlige behov for blandt andet social kontakt.

TV: Bange hest ser vand for første gang
TV: Bange hest ser vand for første gang

- Man ved ikke, om det er nok for en hest, at de kun har kontakt med en hest. Men vi ved, at de viser mere naturlig adfærd, hvis der er flere forskellige heste. Ligesom mennesker har præferencer, så har heste også visse heste, som de knytter sig mere til end andre, når de går i en gruppe, siger Janne Winther Christensen.

Hun håber derfor, at politikerne får gjort noget ved problemet og får skrevet nogle krav ind i den kommende revidering af Lov om hold af heste.

Hun havde nok den koldeste hubertusjagt  - hvad tænker hun?
Hun havde nok den koldeste hubertusjagt - hvad tænker hun?

- I 2007 valgte politikere ikke at skrive det ind i loven, at man ved hestehold minimum skulle have to heste til at gå sammen, selvom det er det område, som er mest underbygget rent videnskabeligt. Men det forventer jeg, at de gør næste gang, lyder det fra lektoren.

LÆS OGSÅ: Se video: Her vandrer en hest lige ind på en politistation

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kræver VM udsat: Fodboldstjerne...
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Folkeskoleelev slår dansk fodboldrekord
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx