Af - 08/03-16 10:27; Opdateret: 08/03-16 11:49

Rasmus: - Hvis man var sammen med en af de slemme piger, kunne det koste 1000 kr.Rasmus: - Hvis man var sammen med en af de slemme piger, kunne det koste 1000 kr.

I nogle vennekredse kan du let komme til at skylde en cheeseburger eller en tyver, hvis du scorer en, som vennerne også har været sammen med. Fænomenet er dybt problematisk og kritisabelt, mener psykolog.

Bildstrecke im Grossformat »
Fænomenet 'slitage-penge' fungerer i flere vennekredse sådan, at du betaler et fastsat beløb til den ven, der først var sammen med pigen. Hvis flere venner har haft sex med pigen, skal du betale alle vennerne. I 26-årige Anders Costner Ydes vennegruppe findes fænomenet (de kalder det dog ikke 'slitage-penge'). Her giver man en 20'er eller en cheeseburger på McDonald's til vennen, der har været sammen med pigen først. Og hvis det er en eks-kæreste, så er det en middag på en restaurant, der er på spil. - Vi har gjort det siden handelsskolen. Det er ikke sådan, at vi har en bog, hvor vi holder regnskab, men man ved jo godt selv, hvem man har været sammen med, siger Anders Costner Yde. - Det er en uskreven regel. Det var meget udbredt, da jeg arbejdede som bartender i udlandet, men hersker også herhjemme i vennegrupper og på arbejdspladser, forklarer 24-årige Rasmus Lundager Jensen, der i fire år har arbejdet som bartender. På Rasmus L. Jensens tidligere arbejdsplads var fænomenet noget de fleste grinte af, men i dag har han selv svært ved at forsvare det. - Jeg kan godt se, at det er kvindenedgørende og mandschauvinistisk. Jeg kan ikke forsvare det. Det er ikke i orden at nedgøre kvinder på den måde. Men det er jo bare en leg, siger den tidligere bartender. Men psykolog ved girltalk.dk Anna Bjerre mener, at der er et problem, når unge betaler vennerne 'slitage-penge'. - Det er problematisk og dybt kritisabelt. Det er med til at sætte det andet køn i en objektstatus, hvor man gør sig til ejer af vedkommende og kan bestemme, hvordan andre skal forhold sig til denne her kvinde, siger hun. Drengene burde tænke sig mere om før de indfører sådan nogle regler, mener Anna Bjerre. - Det er en magtpositionering, men det er en forkert måde at få status på blandt drengene. Det strider mod individers frie vilje.

Hvis du har haft sex med en pige, som en eller flere af dine venner også har været sammen med. Så skylder du dem automatisk et fastsat beløb.

Sådan fungerer det i nogle vennekredse. Fænomenet kaldes blandt nogle unge "slitage-penge".

- Det er en uskreven regel. Det var meget udbredt, da jeg arbejdede som bartender i udlandet, men hersker også herhjemme i vennegrupper og på arbejdspladser, forklarer 24-årige Rasmus Lundager Jensen, der i fire år har arbejdet som bartender.

Også i 26-årige Anders Costner Ydes vennegruppe findes fænomenet. Her giver man en 20'er eller en cheeseburger på McDonald's til vennen, der har været sammen med pigen først. Og hvis det er en eks-kæreste, så er det en middag på en restaurant, der er på spil.

- Vi har gjort det siden handelsskolen. Det er ikke sådan, at vi har en bog, hvor vi holder regnskab, men man ved jo godt selv, hvem man har været sammen med, siger Anders Costner Yde.

På Rasmus Lundager Jensens tidligere arbejdsplads var det altid en 50'er, som man betalte til vennerne, hvis man havde haft sex med en pige, vennerne havde haft sex med først.

- Nogle piger var simpelthen økonomisk umulige at være sammen med. Det kan jo godt løbe op over 1.000 kr., så de helt slemme prøvede man at holde sig fra, fortæller Rasmus Lundager Jensen.

Gunne og Blæs fra Sommer i Sunny Beach taler ud om 'luder'-klip
Gunne og Blæs fra Sommer i Sunny Beach taler ud om 'luder'-klip

Om han selv har inkasseret flere penge, end han har betalt til vennerne, kan Rasmus Lundager Jensen ikke helt gennemskue.

- Det er lidt ligesom med oddset, hvor man ikke helt har et overblik. Men det må næsten være et underskud. Det kan gøre ret ondt økonomisk, hvis man lige rammer en uheldig en, som viser sig at være dyr.

Ifølge Rasmus Lundager Jensen ved de fleste af pigerne, som ham og vennerne var sammen med, godt at systemet findes.

- De fleste af pigerne vidste det godt, men jeg har ikke oplevet, at nogen blev sure over det.

I Anders Costner Ydes vennekreds gør man det udelukkende for sjov og blandt hans venner hedder det ikke 'slitage-penge'.

- Det er mere et slags skulderklap, så man lige siger "godt lavet". Jeg synes 'slitage-penge' lyder nedgørende, og sådan er det jo ikke ment, lyder det fra Anders Costner Yde.

Dybt problematisk

Men psykolog ved girltalk.dk Anna Bjerre mener, at der er et problem, når unge betaler vennerne 'slitage-penge'.

- Det er problematisk og dybt kritisabelt. Det er med til at sætte det andet køn i en objektstatus, hvor man gør sig til ejer af vedkommende og kan bestemme, hvordan andre skal forhold sig til denne her kvinde, siger hun.

Drengene burde tænke sig mere om, før de indfører sådan nogle regler, mener hun.

- Det er en magtpositionering, men det er en forkert måde at få status på blandt drengene. Det strider mod individers frie vilje.

Kønssociolog Cecilie Nørgaard er enig.

- Det er en legitimering af, at kvinder er mindre værd, og man gerne må handle med dem. Det er en meget disrespekterende og dehumaniserende handling, siger hun.

KÆMPE GALLERI: Her er Danmarks sjoveste fuldemands-tatoveringer
KÆMPE GALLERI: Her er Danmarks sjoveste fuldemands-tatoveringer

Ifølge de unge mænd, som metroxpress har talt med, foregår fænomenet 'blot for sjov', men psykolog Anna Bjerre vurderer ikke at alle kvinderne, som bliver prissat, synes det er sjovt.

- Det er sikkert nogen, der er ligeglade, mens andre synes, det er dybt krænkende og grænseoverskridende. Det er ikke i orden, lyder det fra Anna Bjerre.

Bare en leg
På Rasmus Lundager Jensens tidligere arbejdsplads var fænomenet noget de fleste grinte af, men i dag har han selv svært ved at forsvare det.

- Jeg kan godt se, at det er kvindenedgørende og mandschauvinistisk. Jeg kan ikke forsvare det. Det er ikke i orden at nedgøre kvinder på den måde. Men det er jo bare en leg, siger den tidligere bartender.

LÆS OGSÅ: 14-årige Lærke: - Stop med at dele nøgenfotos af mig

LÆS OGSÅ: 14-årige piger er på Tinder: Bliver opfordret til at sende nøgenbilleder

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

41-årige Niklas havde succes, men gik...
bt.dk
Mor til barn på 19 måneder: 'Hvorfor...
bt.dk
Se billedet: Martin Henriksen...
bt.dk
Opsigtsvækkende vidneudsagn i retten:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx