Af Lars Dinesen - 14/09-15 20:08

Socialdemokrat tager magten på FærøerneSocialdemokrat tager magten på Færøerne

Efter valget den 1. september på Færøerne, har valgets sejrherrer nu dannet en ny regering.

storybild

(Billede: Polfoto/Morten.bjorn.jensen)

Mandag eftermiddag fik det færøske folk en ny regering, da de tre partier Socialdemokraterne, Republikanerne og Fremskridt på et pressemøde fortalte, at man var kommet til enighed om at danne regering med Socialdemokraternes formand, Aksel V. Johannesen i spidsen som lagmand.

Det kommer ikke som den store overraskelse, at det er Johannesen, der nu er lagmand, da han blev den helt store vinder på valgaftenen den 1. september med 2405 personlige stemmer.

Efter valget sidder Socialdemokraterne og de to andre regeringspartier nu på 19 af Lagtingets 33 mandater.

Løkke lykønsker færøske socialdemokrater med valgsejr
Løkke lykønsker færøske socialdemokrater med valgsejr

Den nu tidligere lagmand Kaj Erik Holm fra Sambandspartiet udskrev valg før tid, da en undersøgelse viste, at han havde talt usandt i Lagtinget i forbindelse med byggeriet af en underjordisk tunnel.

Det straffede vælgerne ham for. Ved sidste valg fik Kaj Leo Holm Johannesen 1979 personlige stemmer. Denne gang fik han 636 stemmer, og han har dermed mistet 1376 stemmer.

Holm Johannesens parti, Sambandspartiet, tabte en fjerdedel og fik seks mandater, hvilket er to færre i forhold til sidste valg.

Forsker: Færøerne står over for et regeringsskifte
Forsker: Færøerne står over for et regeringsskifte

Ud over de tre nye regeringspartier var partiet Nyt Selvstyre også en del af den tidligere opposition. De var også med i den nye lagmands sonderinger - men endte med ikke at komme med i regeringen.

- Nyt Selvstyre har vi også haft et godt samarbejde med, så der er flere muligheder. Jeg ønsker, at det bliver samtlige fire partier. Men vi må se, hvad der er af muligheder, sagde Johannesen kort efter valget.

Nyt Selvstyre var en del af den tidligere regering, men hoppede fra undervejs i valgperioden.

LÆS OGSÅ: Spørgsmål om homoægteskab spøger forud for færøsk valg

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx