Af - 29/01-14 14:54

Mens SF slås: Enhedslisten vil stikke kæp i hjulet på Dong-salgMens SF slås: Enhedslisten vil stikke kæp i hjulet på Dong-salg

Kort før deadline forsøger venstrefløjspartiet at forsinke salget af 19 procent af Dong Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

storybild

Enhedslistens Frank Aaen forsøger at få udsat beslutningen om salget af en del af Dong, mens SF's Annette Vilhelmsen slås med manglende opbakning i sit parti til netop det delvise Dong-salg. (Billede: Polfoto/MX-montage/arkiv)

Uret tikker i Dong-sagen, og mens SF i aften holder et meget omtalt ledelsesmøde for at diskutere det omdiskuterede salg, forsøger Enhedslisten sig nu i 11. time med en sidste manøvre, som skal udsætte morgendagens beslutning om at lade den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs indtage en nøglerolle i den danske energigigant, skriver Jyllands-Posten.

Benspændet er udformet sådan, at Enhedslisten vil fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget om at tage en 'time out' i Dong-dramaet. Pausen skal bruges på at afklare de mange spørgsmål, som partiet fortsat mener står ubesvarede.

S-koryfæer raser over Corydon: Regeringen bruger 'pølseargumenter'
S-koryfæer raser over Corydon: Regeringen bruger 'pølseargumenter'

- Vi prøver at henvende os til alle de folketingsmedlemmer, der synes, vi har uafklarede spørgsmål, der skal afklares, siger partiets finansordfører Frank Aaen til Jyllands-Posten.

Fra afvisning til pause
Hidtil har Enhedslisten forsøgt helt at få skrottet det såkaldte aktstykke, som - hvis det bliver vedtaget i Folketingets Finansudvalg - endegyldigt forsegler aftalen mellem Goldman Sachs og den danske stat.

Det krav har de stået alene med i folketingssalen, og derfor forsøger de sig nu med forslaget om en pause i processen. En ide, som en række socialdemokrater og SF'ere har talt for de seneste dage.

Kritikere vil demonstrere mod Dong-salg
Kritikere vil demonstrere mod Dong-salg

Samtidig har venstrefløjspartiet indkaldt skatteminister Jonas Dahl (SF) i samråd i morgen tidlig klokken otte, skriver Ritzau. Her skal Jonas Dahl ifølge nyhedsbureauet forklare selskabskonstruktionen bag Goldman Sachs' overtagelse af 19 procent af Dong Energy.

Skat har nemlig sagsøgt andre selskaber, der sender indkomst, udbytte og aktieavancer i skattely fra Danmark via Luxembourg på samme måde som kritikerne anklager Goldman Sachs for at ville gøre det. Enhedslisten har undret sig over, at man ønsker at sælge en femtedel af Dong til et firma, der benytter sig af den slags metoder.

Lovlig metode eller skattesnyd?
Ifølge finansminister Bjarne Corydon (S) er der ikke noget problem, fordi metoderne er lovlige, men tidligere skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har sidestillet metoden med skattesnyd.

Den danske stat vil sælge 19 procent af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, men en lang række kritikere – også fra regeringspartiernes eget bagland – har i de seneste dage med stigende intensitet udtrykt skepsis over for salget.

SF-minister langer ud efter partifæller: - Fandme ikke ok!
SF-minister langer ud efter partifæller: - Fandme ikke ok!

Udover SF's skeptiske landsledelse, der holder et meget omtalt hasteindkaldt møde om sagen i aften, har mange socialdemokrater og radikale også luftet deres bekymring, men begge partiers ledelser har slået fast, at man står ved den aftale, regeringen har indgået.

SF-ledelse vil lukke munden på kritikere
Mødet i SF's landsledelse blev ifølge mx.dk's oplysninger indkaldt allerede i weekenden, men først i går kom det frem i pressen, at det skal afholdes. Det er ikke partiledelsen, der har indkaldt mødet, men fire medlemmer af den 19 mand store landsledelsen, erfarer mx.dk. Partiets regler er nemlig sådan, at hvis mindst fire medlemmer af landsledelsen ønsker et møde, så skal der afholdes et møde.

Landsledelsen består blandt andet af partiformand Annette Vilhelmsen og flere ministre, men størstedelen er SF'ere uden deres daglige gang på Christiansborg.

Krisemøde i SF: Holger K. haster hjem fra Afrika
Krisemøde i SF: Holger K. haster hjem fra Afrika

I yderste konsekvens kan et flertal i landsledelsen beslutte at trække SF ud af regeringen, men TV2 News erfarer, at partiledelsen arbejder på et forslag, der kan stille kritikerne tilfreds – uden at det betyder, at SF må træde ud af regeringen som konsekvens af Dong-salget.

Også Dansk Folkeparti har i de seneste dage luftet deres bekymring om Dong-salget, men finansminister Bjarne Corydon (S) gjorde på et åbent samråd i går en del ud af at påpege, at partiet har været med i processen og tidligere har udtrykt forståelse for de vilkår, staten og Goldman Sachs er blevet enige om.

Regeringstoppen står fast
På samrådet var der ingen tegn på, at regeringstoppen vil udskyde beslutningen, sådan som stemmer fra regeringspartiernes bagland har efterspurgt. Tværtimod understregede Corydon, at beslutningen skal træffes på torsdag som planlagt – ellers kan det få negative omkostninger for Dong, var hans vurdering.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

X Factor: Disse sange synger...
bt.dk
Politifolk dømt: Blev bestukket af...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Ny aftale: Døende patienter får...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx