Af - 13/05-14 08:02

Tusindvis af elever dropper undervisningen i morgenTusindvis af elever dropper undervisningen i morgen

Under parolen 'Nej til mindre undervisning' vil elever i morgen demonstrere i København. En række ungdomsuddannelser nedlægger undervisningen i protest mod adgangskrav.

storybild

Elever og studerende har de seneste dage aktioneret i protest mod blandt andet manglende praktikpladser og et nyt adgangskrav til ungdomsuddannelserne. I morgen kulminerer kampagnen med en demonstration på Christiansborg Slotsplads i København.

Skal man kunne starte på gymnasiet og de andre ungdomsuddannelser, selv om man klarede sig knap så godt i folkeskolens afgangsprøve?

Ja, lyder det fra elev- og studenterorganisationerne, som derfor protesterer højlydt imod et politisk forslag om at indføre et adgangskrav ved optagelse på de gymnasiale uddannelser.

Omkring 20 ungdomsuddannelser planlægger ifølge Danske Gymnasieelevers Sammenslutning at droppe undervisningen i morgen som reaktion på, at et flertal på Christiansborg bakker op om adgangskravet.

11.500 elever er ikke gode nok til ungdomsuddannelse
11.500 elever er ikke gode nok til ungdomsuddannelse

Regeringen vil udelukke unge, der ikke har fået mindst karakteren 02 i dansk og matematik i folkeskolen, mens der fra den borgerlige fløj har lydt et krav om, at karaktergrænsen skulle helt op til 7.

- Det er mærkeligt, at de vil begrænse uddannelserne. I 00'erne skulle flere tage en ungdomsuddannelse – nu er der pludselig for mange, der gør det. Det er uambitiøst, lyder det fra Phillip Dimsits Lerer, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).

- Vi oplever dygtige elever der kan en masse. Fagligheden fejler ikke noget. Det er en stor styrke at vi her i Danmark blander folk på tværs af deres karakterer – man skal ikke sortere folk fra, bare fordi de har det svært i en enkelt prøve i folkeskolen, tilføjer han.

Elevformand: Reform er en lunken omgang
Elevformand: Reform er en lunken omgang

Et flertal i Folketinget er allerede blevet enige om at indføre et adgangskrav på 02 i dansk og matematik for at elever kan optages på en erhvervsuddannelse. Der er lagt op til, at karakterkravet også skal gælde for de fire gymnasieuddannelser – studentereksamen, handelsgymnasiet, teknisk gymnasium og hf – men der er ikke enighed om, hvorvidt kravet også her skal lyde på 02, eller om det skal højere op.

- Men skal stoppe med at vurdere folk udelukkende på baggrund af karakterer – det er enormt snæversynet at vurdere folk på et tal alene, mener DGS-formand Phillip Dimsits.

- Det er et problem at man udelukker mennesker i et samfund hvor vi bryster os af at tilbyde fri og lige adgang til uddannelse. Mange af dem med lave karakterer gennemfører jo også gymnasiet den dag i dag og kommer ud med højere karakterer. Det er meget uambitiøst ikke at ville løfte dem, mener han.

Unge på kontanthjælp kan blive tabere
Unge på kontanthjælp kan blive tabere

Sammen med en række andre elev- og studenterorganisationer indkalder DGS til demonstration på Christiansborg Slotsplads i morgen under parolen 'Nej til mindre uddannelse'. Udover at tage afstand fra det foreslåede karakterkrav, er de også utilfredse med regeringens kvalitetsudvalgs forslag om at færre studerende skal have en kandidatuddannelse.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nye dokumenter kommet frem: Kan...
bt.dk
FIFA vil udvide turnering: Er blevet...
bt.dk
Hollie forsøgte at redde kvinde, der...
bt.dk
Jackson-familien er dybt bekymret for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx