Af Ritzau - 02/06-16 13:32; Opdateret: 02/06-16 14:39

Enhedslisten beskylder Finansministeriet for talsminkeEnhedslisten beskylder Finansministeriet for talsminke

Det bliver dyrt for almindelige borgere, hvis PSO skal betales over skatten, mener EL. Miljøvismand er uenig.

storybild

PSO-afgiften bruges til at give tilskud til vedvarende energi. Men afgiften strider mod EU's regler. Derfor foregår der en heftig debat på Christiansborg om, hvor pengene til blandt andet vindmøller skal komme fra. (Billede: Free/Colourbox)

Enhedslisten tvivler stærkt på Finansministeriets beregninger, om hvad det vil betyde for husholdningerne, hvis PSO-afgiften erstattes med en bundskatteforhøjelse.

Finansministeriet regner med, at de penge, virksomhederne sparer, vil resultere i lavere priser. Dermed vil husholdningerne ifølge ministeriet få en nettogevinst, selv om de kommer til at stå med hele regningen.

Det er Enhedslisten lodret uenig i.

- Grundlæggende er der noget helt besynderligt i, at man flytter fire milliarder, som virksomhederne hidtil har betalt, over på husholdninger.

- Og så siger man samtidig, at alle borgere alligevel vil opleve en indkomstfremgang, siger finansordfører Pelle Dragsted (EL).

- Vi mener, at Finansministeriet har sminket tallene ved at indregne det, man kalder afledte effekter: Nemlig at hvis man fjerner afgifter, vil det automatisk omvælte sig i lavere priser.

- Vi mener, at den antagelse i bedste fald er usikker, i værste fald fordrejende, siger Pelle Dragsted.

Ifølge Lars Gårn Hansen, der er professor ved Københavns Universitet og såkaldt miljøvismand i De Økonomiske Råd, er det dog mest retvisende at tage højde for de indirekte effekter af skatteændringerne, sådan som regeringen gør.

- Op mod to tredjedele af PSO-afgiftslettelsen går til erhvervsvirksomheder, mens kun en tredjedel går til husholdningerne. Men bundskatten bliver betalt af husholdningerne, helt og holdent, forklarer han.

- Men da virksomhederne er i konkurrence med hinanden, vil det smitte af på de priser, de tager for varerne hen ad vejen.

Der kan dog gå nogle år, før effekten er slået fuldt igennem.

- Men i store træk må man forvente, at de afgiftslettelser, der kommer på erhvervslivet, spiller videre ud i økonomien, siger Lars Gårn Hansen.

Pelle Dragsted er ikke overbevist.

- Vi står ofte på modsatte hold af de økonomiske vismænd, konstaterer han.

- Man har nogle modeller og forventninger, men de forventninger rimer sjældent på den udvikling, vi ser i virkeligheden. Det er fint at håbe, men man bør i hvert fald være helt ærlig over for borgerne, om hvad den umiddelbare virkning er, siger Pelle Dragsted.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx