Af Katrine Frederikke Wandrup - 27/11-17 22:32

Ny rapport afslører: Disse elever klarer sig dårligst i folkeskolenNy rapport afslører: Disse elever klarer sig dårligst i folkeskolen

De ligger i snit halvanden karakter lavere end klassekammeraterne.

storybild

Arkivfoto. Bergthora Kristjansdottir mener, løsningen på karakterforskellene er at uddanne lærerne bedre, så de har redskaberne til at undervise i dansk som andetsprog, både som fag og når dansk er sproget andre fag bliver undervist i. (Billede: Scanpix)

Ikke-vestlige efterkommere får lavere karakterer end børn med dansk oprindelse i folkeskolen. Sproglige barrierer og elevernes sociale baggrund kan være forklaringerne, mener forskere.

Børn, der er født og opvokset i Danmark, klarer sig ikke lige så godt i folkeskolen, hvis deres forældre er ikke-vestlige indvandrere frem for med dansk oprindelse. Det viser en ny rapport fra Danmarks Statistik, der har indsamlet elevers afgangsresultater fra 2012-16. Rapportens resultater er foruroligende, mener forsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd Jane Greve.

»Vi kan se, det betyder meget for ens fremtid, hvor man står fagligt som 15-årig. Særligt lavt-præsterende unge har svært ved at komme videre til en ungdomsuddannelse og senere arbejdsmarkedet,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Ulækkert fund i Københavns Havn: Kæmpe brøler er årsagen

Ikke-vestlige efterkommerbørn ligger omkring halvanden karakter under børn med dansk oprindelse. Pigerne i begge grupper har generelt højere snit end drengene, da de ligger på henholdsvis 7,4 for piger med dansk oprindelse mod 5,9 og for drenge 6,7 mod 5,3 for ikke-vestlige efterkommerdrenge.

»Elevernes sociale baggrund, altså forældrenes indkomst, erhvervsmæssige stilling og uddannelsesniveau, betyder meget for, hvordan de klarer sig. Vi kan også se, der er en sammenhæng mellem f.eks. kunst og bøger i hjemmet og hvor høje karakterer, eleverne får,« siger Jane Greve.

LÆS OGSÅ: Folkeskoleelever tynget af uddannelsesvalg

Lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse Bergthora Kristjansdottir peger på, at også sproglige barrierer kan være et benspænd for ikke-vestlige efterkommere.

»Problemet er, at der er mangelfuld undervisning i dansk som andetsprog i folkeskolerne, og det giver ikke-vestlige efterkommerelever nogle udfordringer. Det er svært at skulle lære fag på et sprog, som man måske kæmper med.«

Dansk oprindelse: Drenge: 6,7. Piger: 7,4

Vestlige efterkommere: Drenge: 6,5. Piger: 7,1

Vestlige indvandrere: Drenge: 5,5. Piger: 6,3

Ikke-vestlige efterkommere: Drenge: 5,3. Piger: 5,9

Ikke-vestlige indvandrere: Drenge: 4,9. Piger 5,4

 

7: gives for den gode præstation, der demonstrerer opfyldelse af fagets mål, med en del mangler.

4: gives for den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål, med adskillige væsentlige mangler.

Kilde: 'Indvandrere i Danmark' af Danmarks Statistik.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

1,2 millioner danske passwords ligger...
bt.dk
23-årige Maria er kristen og går med...
bt.dk
Efter massiv kritik i pokalkamp: Nu...
bt.dk
Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx