Af Lars Dinesen - 14/04-15 20:40

Højesteret modsiger landsret i sag om friturekogerHøjesteret modsiger landsret i sag om friturekoger

Leverandør af friturekoger skal betale lidt over en million kroner i erstatning for skade efter brand i gryde.

storybild

Det er forhandleren af en friturekoger og ikke forsikringsselskabet Tryg, der må hæfte, efter at der i 2006 gik ild i en grillpavillon i Hillerød.

Det fastslår Højesteret tirsdag i en dom, efter at både byretten og Vestre Landsret tidligere var kommet frem til det modsatte.

Leverandøren af friturekogeren, Haaning A/S, skal ifølge retten betale lidt over en million kroner i erstatning - penge, som tidligere var blevet opkrævet hos Tryg.

Den involverede friturekoger var kort inden branden blevet leveret af Haaning A/S sammen med grillpavillonen. Men Tryg nægtede at stå for erstatningen og krævede derfor beløbet betalt af Haaning /A/S med henvisning til reglerne om produktansvar.

Fodboldspiller er fængslet for vold mod modspiller
Fodboldspiller er fængslet for vold mod modspiller

Højesteret konstaterer, at branden opstod, fordi en medarbejder i grillpavillonen havde samlet friturekogeren forkert, så varmelegemerne blev placeret forkert og dermed kom i kontakt med fritureoliedampe.

Ikke desto mindre finder retten, at producenten af friturekogeren burde have indset, at det var en nærliggende risiko, at en bruger af friturekogeren kunne samle den forkert med betydelig risiko for brand til følge.

Anklage: Direktør stjal 34 millioner fra olie-investorer
Anklage: Direktør stjal 34 millioner fra olie-investorer

Højesteret påpeger desuden, at friturekogeren var behæftet med en konstruktionsfejl, idet den ikke havde den sikkerhed, som man med rette kan forvente.

- Haaning er derfor erstatningsansvarlig for skaden efter de almindelige erstatningsretslige regler om produktansvar. Der er ikke grundlag for at nedsætte erstatningen eller lade den bortfalde på grund af egen skyld, fastslår retten.

På den baggrund skal Haaning A/S betale 1.055.866,26 kroner med procesrenter fra 8. oktober 2007 til Tryg. Hertil kommer knap en halv million i sagsomkostninger for behandlingen af sagen i byret, landsret og Højesteret.

LÆS OGSÅ: Englændere skal i retten efter vold mod taxichauffør

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx